Tayland da Son Yıllarda Gelişme Gösteren “Helal Ekonomi” Tayland Ekonomisine Katkı Sağlayacak
Tayland da nüfusun büyük çoğunluğu Budist olsa da, son yıllarda yükselişte olan “helal gıda” ve “helal turizmden” pay almak için yatırımlar yapmaya başladı. Tayland, 10 milyon müslüman vatandaşa sahip bir ülke, “dünyadaki helal ekonomisinden” payını alabilmek içi helal bilim merkezleri ve helal turistik tesisleri açmaya ve hizmet vermeye hazırlanıyor.
Tayland 67 milyon nüfusuyla Güney Asya’nın büyük ülkelerinden biridir ve helal gıda başta olmak üzere günlük tüketim ürünlerinin üretim sürecinin denetlenmesi ve standarda kavuşturulması amacıyla 2004 yılında Chulalongkorn Üniversitesi bünyesinde kurduğu Helal Bilim Merkeziyle gıdaların tüm üretim sürecinde caiz mamullerin kullanımı amacıyla çalışmalar yapıyor. Dünyanın ilk Helal Bilim Merkezi olarak bilinen merkezin yöneticilerinden Manat Suebsantikul, Bangkok’taki merkezin ardında başka ülkelerde de benzer yerlerin açıldığını ve kendilerinin örnek teşkil ettiğini anlattı.
“Müslüman Olmayanlarda Helali Tercih Ediyor”
Ülkede Müslüman olmayanların da bu standartlar sayesinde helal ürünleri tercih ettiğini anlatan Suebsantikul, “Helal damgalı ürünleri tüketenlerin yüzde 90’ı müslüman olmayanlar. Çünkü helal olanın temiz ve sağlıklı olduğunu biliyorlar.”dedi. Helal ürünlerin ülke ekonomisine de ciddi katkı sağladığını anlatan Suebsantikul, geçen yıl 6,1 milyar doların üzerinde ihracat yapıldığını söyledi.
Helal Oteller Yaygınlaşıyor
Dünyanın önemli turizm destinasyonlarından olan Tayland, yakın coğrafyadaki Endonezya, Malezya, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerin yanı sıra körfez bölgesinden gelecek Arap turistler için helal konseptli otelciliğe ağırlık vermeye başladığı bildirildi. Müşterilerine verdiği hizmetlerde helal gıda kullanmasıyla ön plana çıka otellerden olan Bangkok’taki Al Meroz Hotel’in Genel Müdürü Sanya Saengboon, “Müslüman dostu- helal odaklı” sloganıyla yola çıktıklarını ve bir yılda yüzde 90’a varan doluluk oranı yakaladıklarını bildirdi.
Dünyada Helal Ekonomi 3 Trilyon Dolar
Dünyada artan Müslüman nüfusun gelir ve yaşam seviyesinin insanların yaşam tarzına göre tatil yapma beklentilerini de yükseltti. Helal Bilim Merkez verilerine göre, dünyada “helal ekonomi” yıllık yaklaşık 3.2 trilyon dolarlık bir paya sahip. Bunun 2 trilyon dolarını ürünler oluştururken, 1,2 trilyon dolarlık kısmı da helal hizmet sektörüne ait.