Kızıl Gezegen olarak bilinen Mars üzerindeki çalışmalarına hız veren Hindistan, Fransa’nın yardımıyla Mars’ın yörüngesine bir uydu aracı göndermeyi planlıyor.
Son yılların turizmde parlayan yıldızı Hindistan, teknoloji alanındaki yeniliklere de uzak kalmıyor. Kızıl Gezegen üzerinde uzun zamandır çalışmalar yürüten Hindistan, çalışmalarına Fransa işbirliği ile devam edecek.
Hindistan ve Fransa, geçtiğimiz hafta iki ülkenin uzay ajansları tarafından imzalanan anlaşmayla birlikte, Mars’a düzenlenecek olan görevlerde işbirliği yapacaklarını duyurdular. Fransa’nın desteğini alan Hindistan, 2020 yılında Mars’ın yörüngesine bir uydu aracı göndermeyi hedefliyor.
Fransa Uzay Araştırmaları Ulusal Merkezi (CNES) Başkanı Jean-Yves Le Gall, NDTV’ye verdiği röportajda, 2020’de gönderilmesi planlanan uydunun ardından, Mars yüzeyine bir de gözlem aracı gönderme amaçlarında olduklarını söylediler.
Daha önce Sovyet Uzay Programı, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Mars’a yüzey aracı göndermeye çalışmış ancak aralarından yalnızca NASA başarılı olmuştu. NASA, 2004 yılında Opportunity isimli uzay aracını Mars yüzeyine indirmeye başarmıştı.
Mars’ta selfie
2012 yılında yine NASA tarafından Mars yüzeyine indirilen keşif robotu Curiosity, o günden bu yana yüzlerce fotoğraf çekti. Uzay aracının fotoğrafları arasında eğlenceli sayılabilecek bazı selfie denemeleri bulunuyor.