Vahşi yaşamı fotoğraflayan az sayıdaki kadın doğa fotoğrafçılardan biri olan Nazan Aşkalli, en çok Hint insanının sıcaklığını ve masumiyetini sevdiğini söylüyor.
Doğa fotoğrafçısı ve gezi yazarı Nazan Aşkalli “Zambaktan Bir Masal” kitabında gidip gördüğü vahşi doğanın fotoğraflarına da yoluna çıkan insanların hikâyelerine de yer veriyor. En çok da Hint insanının sıcaklığını ve masumiyetini sevdiğini söylüyor.
Vahşi yaşamı fotoğraflayan az sayıdaki kadın doğa fotoğrafçısından biri Nazan Aşkalli, dört yıllık bir çalışmanın ardından Zambaktan Bir Masal kitabını çıkarmak için kolları sıvamış. Sabah gazetesinden Damla Kayayerli’nin haberine göre; kitap için Afrika’dan Kenya, Ruanda, Fas, Rabat, Asya’dan Hindistan, Vietnam, Kamboçya, Myanmar, Nepal, Bhutan, İran, Avrupa’dan İtalya, Almanya, Finlandiya, Amerika’nın da çeşitli eyaletlerinden fotoğraflar seçmiş. Her bir fotoğrafın yanında anılarını, duygularını, hikayeleri kaleme almayı ihmal etmemiş.
HİNDİSTAN’A DEFALARCA GİTTİM
Nazan Aşkalli’ye göre yolculuk modern dünyanın vahşiliğine karşı direnen ruhları dünyanın dört yanında arama serüveni: “40’tan fazla ülkeye yolum düştü, her kıtaya da defalarca gittim. Örneğin Hindistan’a bir yıl içinde dört-beş defa gitmişimdir. Hindistan’ın vahşi yaşamını, kaplanlarını da fotoğrafladım. Hindistan’daki festivallere de katıldım. Milyonlarca insan yer alıyordu festivalde. Bilgelikler içeren, sorgulamanızı sağlayan bir coğrafya. Hint insanının masumiyetini, sıcaklığını seviyorum. Beni etkileyen bu insanların masumiyeti oldu” diyor.
Hindistan Fotoğrafçılık Turları Tıklayın
Akşalli, kitabındaki Asya bölümünde de ilk başta Hindistan’a yer veriyor. Agra Yolunda yazısında “Camsız vagonun penceresinden beni izleyen gözleri bin yıllıktı sanki” demesi de Hint insanına duyduğu sevginin göstergesi. Hindistan’ın pembe şehri Jaipur’da surların içinde saklı Amber Kalesi fotoğrafları eşlik ediyor yolculuğa. Rengarenk boyanmış filler de kareler arasında yerini almış durumda. Filleri dillendiriyor Aşkalli metinde.
EFSANELERE İNANMAK
Hinduların dünyanın yaşayan en eski şehri olarak kabul ettikleri üç bin yıllık Varanasi’deki törenden bir başka kare daha sizi alıp Hindistan’a götürüyor sanki. Nazan Aşkalli, Maha Kumb Mela Festivali için ise: “Efsanelere inanmaya ihtiyacımız olur bazen, onlardan kendimize pay çıkarır; eksik taşlarımızı yerine oturtmak için içlerinde yürümeye başlarız. Ben de işte bu yüzden Hindistan’da, Allahabad’tayım” demeden geçmiyor