Halk arasında Kleopatra Adası olarak da bilinen Sedir Adası, Mavi Yolculuk gezilerinin önemli duraklarından biri olarak bilinir.
1940’ların ortalarında başlayan ilk Mavi Yolculuk gezilerine katılanların Sedir Adası’na bıraktıkları izler kayboluyor. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Sabahattin Eyüboğlu, Azra Erhat, Şadi Çalık, Mina Urgan ve Şadan Gökovalı’nın ilk Mavi Yolculuk’un anısına beton üzerine bıraktıkları el izleri kayboluyor.
TUYED’in de (Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği) destek verdiği “Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması” kapsamında Mavi Yolculuk’un izlerini süren Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nden Öğretim Görevlilerinden Aysel Yılmaz ile Duygu Yetgin, Halikarnas Balıkçısı’nın manevi oğlu Şadan Gökovalı ili bir görüşme yaptılar. Sedir Adası’na giden proje ekibi, ilk mavi Yolculuk’un belgeleri olan el izlerinin, Kleopatra Plajı’na giden yürüyüş yolunun korkulukları ile Güvenlik Kulesi arasında kaybolmuş olduğunu gördü.
Her yıl 100 binden fazla ziyaretçinin geldiği Sedir Adası, aynı zamanda Ada’ya yapılan ilk Mavi Yolculuk’un izlerini de saklıyor. Mina Urgan ve Şadan Gökovalı’nın anılarında sözü edilen ilk Mavi Yolcuların izleri yok oluyor. Sedir Adası’nda yer alan ve kaybolmakta olan diğer bir iz de, ilk Mavi Yolcular’dan olan ve 1973 yılında yaşamını yitiren Sabahattin Eyüboğlu’nun anısına bir kayanın üzerine deniz kabuklarıyla yazılmış “S. Eyüboğlu’na Saygı 1973” yazısı.
Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması kapsamında Mavi Yolculuk’un izlerini araştıran Yılmaz ile Yetgin her yıl binlerce tekneyle yapılan Mavi Yolculuk’un ilkine ait izleri ararlarken hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek, “Ada’ya aslında bir değer daha katan el izlerinden oluşan bu andaç, koruma altına alıp, gelen turistlere bir bilgi tabelası konularak izlere dikkat çekilse, daha anlamlı olur. Böylece bu koyları keşfeden İlk Mavi Yolculara olan minnet borcumuzu bir nebze olsun ödemiş olurduk” diyor.