İngiliz Gazetesi Independent, ’güneşli’ bir coğrafyada ev sahibi olmak için Türkiye’ye yönelen İngilizler’in rotasını İspanya ve Fransa’ya çevirdiğini yazdı.
Bu değişimde krizde Avrupa’da gayrimenkul fiyatlarındaki düşüşün yanısıra Türkiye’de uygulanan yasaların ve yaşanan dolandırıcılık olaylarının etkili olduğu belirtiliyor.
Güneşe hasret İngilizler’in ev sahibi olmak için ilk sıraya koydukları Türkiye ve Bulgaristan cazibesini yitirdi. Gayrimenkul fiyatlarındaki düşüş İngilizler’in eski gözdeleri Fransa ve İspanya’ya yönelmesi sağlarken tercihlerdeki bu değişimlerde düşen fiyatların yanı sıra ’yabancılara mülk satışı’ konusunda Türkiye’de uygulanan yasaların ve yabancı alıcıların yaşadıkları talihsizlik dolandırıcılık olaylarının da etkili olduğu belirtiliyor. 2008 verilerine göre 75 binden fazla yabancının gayrimenkul aldığı 15 bin İngiliz’in yaklaşık 5 milyon metrekarelik taşınmaza sahip olduğu Türkiye yerini Fransa ve İspanya gibi Avrupa ülkelerine kaptırdı.
İngiliz Indepent gazetesinin mortgage bölümünde yeralan habere göre, İngiltere’de “güneşi arayanları” ev almak için “maceralı” Türkiye, Bulgaristan, Dubai gibi ülkelerden çok İspanya ve Fransa’ya yöneldi. İngiliz gazetesi, son rakamların, “eski favoriler” Fransa ve İspanya’nın yazlık ev almak isteyenler gözünde yeniden popülerlik kazandığını gösterdiğini belirtti.
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 15)Fransa daha cazip
Habere göre, gayrimenkul fiyatları Avrupa çapında düşerken dış ülkelerde bir yazlık ev sahibi olmak için elverişli bir dönem oluşturdu. Son rakamların, “eski favoriler” Fransa ve İspanya’nın yazlık ev almak isteyen İngilizler gözünde yeniden popülerlik kazandığını gösterdiği belirtilen haberde, “Ancak Avrupa’nın bazı eski özel noktaları şimdi daha ’soğukça’ görünürken, fotoğraf, satın aldıklarından büyük geri dönüş bekleyen kimi yatırımcılar için, o kadar da pozitif değil” denildi.
Haberde denizaşırı mortgage firması Conti’ye göre, bu yıl yurtdışındaki gayrimenkullerle ilgili araştırma yapanların yüzde 31’inin Fransa’da, yüzde 20’sinin ise İspanya’daki evler konusunda bilgi istediği belirtildi.
* 75 binden fazla yabancının 64 bin taşınmaz satın aldığı Türkiye’de en cazip bölgeler ise Muğla ve Antalya. Aydın, Hatay, Bursa, İzmir de tercih edilen şehirler arasında.
* Alman, İngiliz ve Avusturyalılar taşınmaz alımında ilk 3’ü paylaşıyor. Bu ülke vatandaşlarını Yunanistan, İrlanda, Danimarka ve Hollanda izliyor.
* Yabancıların Türkiye’de gayrimenkule yaptığı yatırımın tutarı 10 milyar doları aştı.
Bulgaristan’da fiyatlar dibe vurdu
Independent, firma yöneticilerinden Clare Nessling’in “Alıcılar bildikleri ve güvendikleri bölgelere bağlı kalıyor ve Bulgaristan, Türkiye ve Dubai gibi daha maceralı bölgelere arkalarını dönüyor” dediğini yazdı. Haberde Bulgaristan için ise şöyle denildi: “İlk korku hikayesi Bulgaristan. Tapu kadastro verilerinin gayrimenkul işlemlerinde 2009’un ilk yarısında yıldan yıla yüzde 35 düşüş gösterdiği Balkanlar’daki eski gözde bölge, şu anda yazlık satın alanlar için olduğu gibi kiralayanlar için de gidilmeyen bir yer. Bulgaristan’daki Uluslararası Gayrimenkul Federasyonu’na göre, bu eskiden çok moda Karadeniz bölgesinde arazi fiyatları 2009’un ilk 8 ayında, 2008’deki dönemle karşılaştırıldığında ortalama yüzde 40 düştü. Bulgaristan’ın, kış turizmi merkezi Borovets gibi, Sofya, Varna ve Somokov dahil büyük kentleri, deniz kıyısındaki tatil yörelerinde ise aynı dönemde yüzde 50 fiyat azalışı yaşandı. Uluslararası emlak danışmanlık firması başkanı Stuart Law, İngilizleri her fiyat kategorisi için Bulgaristan konusunda uyarırken ’Fiyatların nereye kadar düşeceğinin bilinmemesi korkunç’ dedi.”
SAHTE EMLAKÇILAR YABANCILARI DOLANDIRDI
YABANCILARA emlak satışında, Genelkurmay Başkanlığı’ndan onay alınması zorunluluğu, yasal süreci uzattığı için suistimallere yol açabiliyor. Tapu işlemlerinin 3 ile 6 ay arasında sürmesi, bunu fırsat bilen kötü niyetli satıcıların ya da sahte emlakçıların ekmeğine yağ sürüyor. Bu tip kötü niyetlilerin, bekleme sırasında aynı gayrimenkulü başkasına da sattığı örnekler var. Tapuyu devretmeden emlak bedelini peşin alarak ortadan kaybolan sahte emlakçılar bu şekilde Didim ve Muğla’da birçok yabancıyı dolandırmıştı.
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)