On binlerce turist her yıl mart ayında İspanya’nın Valencia kentinde düzenlenen Las Fallas Festivali’nde baharın gelişini kutluyor. 15-16 Mart arası kentin farklı noktalarında sergilenen, birbirinden ilginç devasa kuklaların sonu ise festival son gününde yakılmak oluyor!
Festivalin ilk çıkış noktasıyla ilgili çeşitli hikayeler anlatılmakta ancak sonuçta hepsi aynı yerde buluşuyor. Marangozlar, Ortaçağ’da hem temizlik yapmak, hem de baharın gelişini kutlamak adına ellerinde kalan tahta parçalarını, zanaatkarlar ise kırık eserlerini yakıyorlarmış.
Valencia’da yaşayan marangozlar kış mevsimi süresince karanlıkta rahat çalışabilmek için mumlarını ‘papağan’ denilen tahtadan yapılmış kalaslara yerleştirirlermiş.
Baharın gelmesinin ardından bu kalaslara artık ihtiyaç olmadığı için bunları yakılırmış. Bu durum böyle sürerken, kilisenin araya girmesiyle marangozların azizi Saint Joseph’i anma törenleriyle aynı tarihe denk getirilmiş.
Marangozların azizi Saint Joseph
Marangozların ‘papağan’ adı verilen kalasları yakma adeti zaman içinde farklılaşmaya başlamış. Kalaslara kıyafet giydirilerek insana insana benzetilmiş.
Kentin çocukları da ev ev gezerek eski kıyafet ve eşyaları toplayıp, bunları kalaslarla birlikte yakmaya başlamışlar. Zaman içinde gelişen bu adet, şimdiki halini alarak festival şekline dönüşmüş.
Las Fallas Festivali’ne ait bir diğer efsane ise, Valencia’da çocuklara tahtadan kuklalar yapan marangoz San Jose ile ilgili. San Jose’nin marangoz atölyesinde çıkan yangın…
San Jose’nin kül olan atölyesinin ardından Valencialılar her yıl mart ayında kocaman kuklalar yaparak anmaya düzenlediler. Bu gelenek asırlar boyu sürerek günümüze kadar ulaştı.
Her mahallenin kendine ait ‘fallas’ı farklı
Las Fallas Festivali’nin öncesindeki haftalarda ve 4 günlük festival süresince kentin çeşitli meydanlarında sergilenen kuklaların hepsi farklı bir tema üzerine kurulmuş. Bir dönemin ünlü bir politikacısı veya sanatçısını temsil eden kuklaların bazıları ise günümüz kültürden ayrıntılar taşımakta.
WTS kalitesi ve güvencesiyle Las Fallas Festivali sizi bekliyor.
Dev kuklanın önünde, çocuklar için yapılmış ‘Fallas Infantiles’ adı verilen çocuk kuklalar bulunmakta. Her mahallenin kendisine ait olan fallas’ı yani kuklası farklı. Her yıl değişen temalara göre yapılan kuklaların yapımı yaklaşık bir yıl sürmekte.
Binbir güçlükle bir süre emeğin ardından Las Fallas Festivali’nin konseptine uygun olarak yapılan ve sergilenen dev kuklanın sonu ise her yıl olduğu gibi festivalin son gecesinde yakılmak oluyor.
Las Fallas için binlerce turist tıka basa meydanları dolduruyor
Las Fallas Festivali ile birlikte kentin nüfusu yaklaşık üç katına kadar çıkmakta ve şehrin her köşesine büyük bir coşku hakim olmakta. Sabah erken saatlerde başlayan bando müzikleri, 14.00’te Ayuntamiento Meydanı’nda ‘Mascleta’ denilen ve oldukça yüksek gürültü içeren ses gösterisi ile devam ediyor.
Bu gösteriyi izlemek için kente gelen binlerce turist meydanları tıka basa doldururken, camlarından ve balkonlardan yüzlerce insan da bu coşkuya eşlik ediyor.
Gündüz vakti hiç durmadan atılan ve büyük gürültü yapan fişekler ortalığı sis bulutuna çevirirken, çıkan sesler de insanın kulaklarını tırmalıyor.
Bu hengamede, kendilerini boğaların önünde atan, domates festivali uğruna sokaklara dökülen Akdeniz’in çılgın ve bir o kadar da ilginç insanları İspanyollar durumdan oldukça memnun gözükmekte.
Las Fallas’a gelenler ‘La Crema’yı bekliyor
İspanya’nın en meşhur festivallerinden La Tomatina da Valencia’da kutlanan ve oldukça ilgi gören başka bir festival.
Las Fallas’ın son gecesi gece 22.00’de önce çocuklar için hazırlanmış küçük boyutlu kuklalar yakılıyor, ardından içlerinde turistlerin de bulunduğu on binlerce kişilik kalabalık tam gece yarısı yakılacak olan devasa kuklaların ‘La Crema’ ismi verilen yanış anını bekliyor.
Bu kuklaların yakılmasının ardından her yıl aralarından seçilen bir tanesi Las Fallas Müzesi’nde sergilenmek üzere yanmaktan kurtuluyor. Festival biter bitmez ise hemen bir sene sonraki festival için hazırlıklara başlanıyor ve yeni kuklaların imalene geçiliyor.
Tabii ki Las Fallas Festivali yalnızca dev kuklalar, geleneksel müzikler, bandolar, torpil ve maytap seslerinden oluşmuyor. Festivalin önemli anı Valencia’ya bağlı kasaba ve köylerden yerel kostümleriyle aileleriyle gelen İspanyolların, Las Fallas Festivali’nin 2 ve 3. günü, gece yarısına kadar devam eden kortejler halinde Meryem Ana Meydanı’na yürümeleri ve festival için kurulmuş oldukça büyük Meryem Ana heykeline çiçekler sunmaları.
Las Fallas ner yıl 15-19 Mart günlerinde kutlanıyor
Tahtadan yapılan bu dev heykel, festivalin sonuna kadar on binlerce insanın getirdiği çiçekler ile muhteşem bir heykele dönüşmekte.
Bu arada Las Fallas Müzesi, yanmaktan kurtulan 80’in üzerindeki kuklaya ev sahipliği yapmakta.
Oldukça uzun ve geniş, bembeyaz kumsallarıyla da ünlü Valencia’daki bu muhteşem festival her yıl 15-19 Mart günlerinde kutlanmakta.