Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, işsizlik oranı şubat döneminde yüzde 16,1 ile kırdığı tarihî rekordan haziran döneminde yüzde 13’e geriledi.
Tarım dışı işsizlik oranı da paralel şekilde şubat döneminde yüzde 19,8 ile kırdığı tarihî rekordan haziranda yüzde 16,4’e geriledi.
İşsizlikte yıllık artış nisan döneminde 5 puan ile 2009’un en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Mayısta bir önceki yıl aynı dönemine göre işsizlikteki artış 4,4 puan olmuştu, ancak bu oran haziran ayında 3,6 puana geriledi.
Verileri değerlendiren Finans Invest Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, toplam işsizlikte yıllık bazda düşüşün mayıs-haziran-temmuz döneminde tarım işgücündeki hızlı büyümenin yanı sıra inşaat ve hizmetler sektörlerindeki benzer gelişmelerin desteğiyle yüzde 0,7’ye gerilediğini söyledi. Sanayi sektöründe işgücünün yıllık bazda yüzde 10,5 daralmaya devam ettiğini belirten Tokalı, “İşsizlik oranı yükselişine başlamadan önce mevsimsel faktörler nedeniyle mevcut seviyelerinde kalabilir ve yıl sonunda tekrar yüzde 15 seviyesine yükselebilir. Böylece önümüzdeki dönemde işgücü piyasasındaki zayıflık enflasyon risklerini azaltmaya devam edecek.” dedi. BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ ise şu değerlendirmeyi yaptı: “İşsizlik oranı tarım ve turizm sektörlerindeki mevsimsel iş alımları nedeniyle genellikle yaz aylarında geriler. Aynı durum Haziran 2009’da da görüldü. İşsizlik oranının ağustos ayından itibaren tekrar yükseliş trendine dönmesini bekliyoruz.” dedi.
TÜİK verilerine göre Haziran döneminde istihdam edilenlerin yüzde 26,4’ü tarım, yüzde 18,4’ü sanayi, yüzde 6,3’ü inşaat, yüzde 48,9’u ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1,3 puan, hizmetler sektörünün payı 0,7 puan artarken, inşaat sektörünün payı aynı kaldı. Buna karşılık sanayi sektörünün payının 2 puan azaldığı görüldü. Haziran 2009 döneminde 2 milyon 5 bin kişi işe yeni başlamış veya iş değiştirirken, bunun toplam istihdam içindeki oranı yüzde 9,1 oldu. Bu dönemde işe başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 15,6’sı sanayi, yüzde 34,7’si hizmetler, yüzde 22,6’sı inşaat sektöründe, yüzde 27,1’i ise tarım sektöründe işe başladı.
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 22) Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 9)