İlk faz açılışı dün görkemli bir törenle gerçekleştirilen, tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olma özelliğini taşıyan İstanbul Havalimanı’nın birbirinden farklı birçok yeni teknik özelliği bulunuyor.
İlk faz açılışı dün görkemli bir törenle gerçekleştirilen, tamamlandığında sıfırdan inşa edilen dünyanın en büyük havalimanı olma özelliğini taşıyan İstanbul Havalimanı’nın birbirinden farklı teknik özellikleri bulunuyor. Her gün üstüne yeni şeyler eklenen teknoloji konusunda oldukça üstün bir havalimanı olan İstanbul Havalimanı’nı biraz daha yakından tanıyalım….
İşte yeni açılan İstanbul Havalimanı’nın teknik özellikleri…
Tamamlandığında dünyanın sıfırdan yapılmış en büyük havalimanı olacak İstanbul Havalimanı, Türkiye’nin stratejik konumunu daha da güçlendirecek. Akıllı teknolojilere uygun yapılan İstanbul Havalimanı, yenilikçi ve güçlü bilişim altyapısıyla da dikkat çekmekte.
Açılışı 29 Ekim’de yapılan, İstanbul Havalimanı’nın uçtan uca teknolojik alt yapısı sayesinde misafirlerin pasaport, gümrük noktaları ile check-in kontuarlarında bekleme süreleri minimuma indirilecek. Havalimanında 55 bin yolcuya eş zamanlı, hızlı ve güvenli internet hizmeti verilecek.
İstanbul Havalimanı bünyesinde 20 milyon GB’lık data alanı mevcut olacak. Bu durum, ortalama bir kentteki 80 bin network portu kadar bir porta sahip olacak anlamına gelmekte.
Fiber kablo uzunluğu İstanbul ile Berlin arası kadar
Üç veri merkezi (data center), 102 entegre sistem, 467 sunucu bulanan İstanbul Havalimanı’nda, ayrıca 780 telekomünikasyon odası, 3257 kartlı geçiş noktası, 3267 uçuş bilgi monitörü, 4549 destek verilen bilgisayar, 9000 adet de güvenlik kamerası yer almakta. Ayrıca ilginç bir bilgi; havalimanına döşenen fiber kablo uzunluğu İstanbul ile Berlin arasındaki mesafe olan 1700 km’ye eşit.
İGA Bilişim beş ana sisteminden sorumlu
Tamamı milli ve yerli kaynaklar ile kurulan İGA Bilişim şirketi, yeni açılan İstanbul Havalimanı’nın tasarım, kurulum, entegrasyon ve devreye alma işlemlerinin gerçekleşmesini sağlayacak. İGA Bilişim şirketi alt yüklenicilerle birlikte 780 kişiden oluşan ekibi ile İstanbul Havalimanı’nın altyapı, güvenlik, havacılık, iş uygulamaları ve yazılım geliştirme gibi beş ana sisteminden sorumlu olacak.
İlk fazı dün açılan İstanbul Havalimanı’nda mühendislerce geliştirilen, havalimanına gelen yolcuların kaliteli vakit geçirmesi için düşünülmüş hızlı geçiş sistemleri, ücretsiz internet, dinamik bekleme süreleri bildirimleri, akıllı otopark sistemleri, yeni nesil sadakat yönetimi sistemleri, kayıp eşya yazılımı, apron kartı başvuru portalı gibi uygulamalar da ilk defa kullanılacak.
İstanbul Havalimanı’nın apron kapasitesi 500 uçak
Tamamen bittiğinde yaklaşık 200 milyon yolcuya hizmet vermesi beklenen İstanbul Havalimanı’ndaki her pisten saatte 19 iniş veya kalkış gerçekleştirilecek. Yeni Havalimanında apron kapasitesi ise tam 500 uçak.
Dünyanın en büyük uçaklarından olan Airbus A380 ve Boing 737-800 gibi dev uçakların iniş kalkışı İstanbul Havalimanı’nda sorunsuz gerçekleşecek.
İstanbul Havalimanı’nda kullanılan bakır kablolama da dikkat çekmekte. Yeni Havalimanı’nda kullanılan bakır kabloların uzunluğu İstanbul ile Yeni Delhi arasındaki mesafe olan 4500 km’ye eş.