Tapınakları ile ünlü Japonya’nın Ise kentindeki Ise Grand Shrine, bölgedeki büyük ve gösterişli binalar arasında yer almakla beraber oldukça ilginç ve karmaşık bir tapınak aynı zamanda. Ise Grand Shrine, her 20 yılda bir yeniden inşa edilmesiyle de oldukça ünlü.
Japonya’nın en kutsal alanlarından biri olan Ise kentinde pek çok tapınak bulunmakta. Bunlardan biri olan Ise Grand Shrine tapınağı ise, boyutu ve dikkat çekici tasarımı ile turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.
Her 20 yılda bir yeniden inşa edilmesiyle ünlü olan tapınak için Japonlar büyük emek harcanıyor.
Ise Grand Shrine’de şaşırtan gelenekler!
Ise Grand Shrine Tapınağı 8. yüzyıldan bu zamana kadar her 20 yılda bir yeniden inşa ediliyor. Lüks görünümü ile dikkat çeken tapınağın sürekli yeniden yapılarak korunacağına ve varlığını sürdüreceğine inanılıyor.
Tapınağı restore edilmek yerine her seferinde baştan inşa edilmesinin temel sebebi de bu eski inanışa dayanıyor. 700’lü yılların sonundan itibaren tamamen farklı yerlere yeniden inşa edilen tapınak için bu gelenek uzun yıllardır sürdürülüyor.
Japonlar için kabul edilir bir ritüel!
Her bir yapının orijinal haline benzemesi için Japonlar büyük emek harcanıyor. Her seferinde sıfırdan bir tapınak inşa etme fikri oldukça ilginç gibi görünse de, bu durum Japonya halkı için son derece olağan ve kabul edilebilir bir ritüel.
WTS kalitesi ve güvencesiyle Japonya Turları sizi bekliyor.
En son yapımı 2013 yılında tamamlanan Ise Grand Shrine, 62. defa yeniden sergileniyor. Yirmi yıl sonra tekrardan inşa edilmesi planlanan tapınak, 2033 yılında yıkılıp yeniden inşa edilene kadar bulunduğu yerde korunuyor.
Bu işlemler Ise kentinde bulunan her tapınak için tekrarlanmakta. Toplamda 124 farklı tapınağın bulunduğu Japonya’nın Ise şehrindeki en büyük tapınak, Ise Grand Shrine Tapınağı oluyor.
Japonya hükümeti her 20 yılda bir bu alanların yeniden inşası için kente servet harcıyor. 500 milyon doların üzerinde bağış yapılan kent, bu bütçenin tamamını tapınakları yenilemek için kullanmakta.
Aynı anda iki yerde olan tapınak!
Tapınağın her yeni versiyonu oluşturulduktan sonra, bitişiğindeki kara parçası boş bırakılıyor. Boş bırakılan kara parçaları tapınağın 20 yıl sonraki yeni yeri olarak belirleniyor.
Bu boş kara parçasına ise “Kodenchi” ismi veriliyor. Toplamda yedi ayak üzerine kurulan kulübe, tüm detaylarıyla bir diğerinin aynısı oluyor. Yeni tapınağın inşası tamamlandığında ise tapınak bir süreliğine aynı anda iki yerde görülüyor.
Bir yapının eskimesi için oldukça kısa sayılabilecek bir süre olan yirmi yıl, yapının ömrünü tamamladığı yıl olarak görülüyor.
Bu muazzam yer değişimleri için yüzlerce milyon dolar harcanmasının sebebi ise tamamen inançlara dayanıyor. İnanca göre bu değişim, doğanın ölümü ve yenilenmesi ile her şeyin geçici oluşunu temsil ediyor.
Gelecek nesillere mimari detaylar aktarılıyor
Bununla birlikte, ünlü Shinmei – Zukuri mimarisinin detayları ve becerilerini yeni nesle aktarmak için ideal bir fırsat oluyor. Bu durum, yirmi yılda bir gelen her yeni neslin bu inşaatta görev aldığı anlamına geliyor.
Çoğu kişi bu ritüeli bir para kaybı olarak nitelendirse de, bu inanç ilginç bir şekilde Japonya’nın teoride en eski, pratikte en yeni binalarının bu alanda bulunmasını sağlıyor. Bölge yıl boyunca ziyaretlere açık tutuluyor.