Kapadokya bölgesi turizminin geleceği ve yol haritasının değerlendirildiği Kapadokya Stratejik Yön Planı 2. Bölge Çalıştayı, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda başladı.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin ev sahipliğini yaptığı Çalıştay’a Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile Tarihi Kentler Birliği’ne üye il ve ilçe belediye başkanları katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Tarihi Kentler Birliği olarak, tarihi mirasa sahip çıkma anlamında önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, “Uzun yılardır yaptığımız çalışmalar sonunda bölgelerin stratejik yol haritalarını ortaya koymuş olmaları beni mutlu ediyor.” dedi.
Dünyada hızlı bir değişim yaşandığını ve bu değişime ayak uyduramayan yönetimlerin gerileyerek zaman içinde bir kenara itildiğini kaydeden Başkan Özhaseki, Kalkınma Ajanslarına atıfta bulunarak şehirlerin ve bölgelerin yol haritaları belirlenirken, bölge içindeki şehirlerin gerek sanayi-ticaret, gerekse coğrafi yapı ve kültürel özellikler bakımından birbirleriyle iniltili olmasının gerekliliğini vurguladı.
Başkan Özhaseki, sözlerine şöyle devam etti: “Stratejik çalışmalar, stratejik işbirliğinin olduğu bölgeleri kapsamalı. Kağıt üzerinde yapılan planlamalar verimli olmayacağı gibi zaman kabına da neden oluyor. Artık ülkeler gibi şehirler arasında da büyük bir yarış var. Kendi şehrimizde ortaya koyduğumuz vizyonla şehrimizi geleceğe taşıyacak ve bölgenin merkezi yapacak projeleri belirledik ve bunları bir bir hayata geçiriyoruz.”
Şehirlerin canlı birer organizma olduklarını ifade eden Başkan Özhaseki, “Anadolu’da pek çok şehir geçmişte farklı medeniyetlere başkentlik yapmalarına karşın bugün can çekişiyor. Bunun temel nedeni buraları yönetenlerin zamana ayak uyduramamaları ve değişimi yakalayamamaları. Kendine yol haritası çizen ve geleceğe yönelik planlamalarını yapan şehirlerin devletten çok fazla beklentisi yok. Şehrimizle ilgili eğitim, sağlık, ticaret, turizm, sanayi ve diğer alanlarda planlamalarımızı yaptık. Bunlar arasında Erciyes Projesi Kayseri için olduğu kadar özellikle Kapadokya Bölgesi turizmi için de lokomotif bir proje. Şu ana kadar 100 milyon avro para harcadık. Altını çizerek söylüyorum Erciyes’ten 21 adet otel yeri sattık, hibe etmedik. Projeyi Kapadokya ve tarihi-doğal güzellikleri de dahil ederek taçlandıracağız.” şeklinde konuştu.
Başkan Özhaseki’nin ardından söz alan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, ÇEKÜL ve Tarihi Kentler Birliği’nin 50 yıldır ihmal edilen bölgesel ve havza bazında çalışmalar yaparak, kentlerin ve daha geniş alanda bölgelerin geleceği için çeşitli projeler geliştirdiğini söyledi.
Coğrafi yapının o bölgenin tarihini belirdiğini ifade eden Prof. Dr. Sözen, “Tarih ve coğrafyanın bizlere verdiklerini bugünün teknoloji ve bilgi birikimini kullanarak nasıl değerlendirebileceğimiz noktasında çalışıyoruz. Bölgesel ve havza bazında ortaya bir proje ve vizyon koyulamazsa bunun bir getirisi olmaz. Ülkemizin kaynaklarının heba edilmesini önleyebilmemiz için il sınırları içindeki birlik ve bütünlüğün tüm bölgede sağlanması gerekiyor. Ankara’yı beklemeyin, sizin aklınız size yeter.” dedi.
Çalıştay açılışında son konuşmayı yapan Kayseri Valisi Şerif Yılmaz ise bölgesel kalkınma için bölgedeki ortak dinamiklerin belirlenmesi ve o bölge içindeki alternatiflerin ortaya konulmasının gerekli olduğuna inandığını söyledi. Yılmaz, şunları söyledi:
“Kayseri olarak kendi şehrimiz için olduğu kadar bölgemizi de içine alacak şekilde planlamalar yapıyoruz. Örneğin önümüzdeki yıl açılış maçı da dahil olmak üzere bazı karşılaşmaların Kayseri’de oynanacağı U20 Dünya Kupası maçlarının planlamasını yaparken, yatak kapasitesi olarak Kapadokya’yı belirledik ve bunu yaparken ‘önce Kayseri’ demedik. Bu, Kayseri olarak bizim bölgemize verdiğimiz değerin bir göstergesi. Bu anlamda gerçekleştirilen çalıştayın yol gösterici olacağına inancım tam.”
Konuşmaların ardından ÇEKÜL Vakfı gönüllüsü ve Şehir Plancısı Faruk Göksu yönetiminde çalıştaya geçildi ve Kapadokya ile çevresinin turizm potansiyeli üzerinde duruldu.