Ege’nin ışıl ışıl parlayan kumları, eşsiz denizi ve bitmek bilmeyen eğlenceli gece hayatıyla Yunan Adaları tatil denildiğinde akla gelen ilk destinasyonlardan biridir.
Kiklad Adaları nerede?
Kiklad Adaları ya da Kiklatlar, Yunanistan’da Güney Ege coğrafi bölgesine dahil bir ildir. Kiklad adını Yunanca κυκλάς (“etrafında”) sözcüğünden alır. Çünkü bu adalar antik Yunan’ın kutsal adası Delosun etrafında, onu çevrelemektedir.
Kiklad Adaları hangileri?
Yunanistan anakarası ile batı Anadolu kıyıları arasındaki irili ufaklı 220 adayı kapsamaktadır. Başlıcaları; Amorgós, Anáfē, Andros, Antíparos, Dēlos, Eschátē, Íos, Kéa, Kímōlos, Kýthnos, Milos, Mikonos, Naksos, Páros, Folégandros, Sérifos, Sífnos, Síkinos, Sýros, Tēnos ve Thera ya da Santorini’dir. Bu adalardan en büyüğü Naksos’tur.
Bugünkü Yunanistan’ın “Kyklades”, Kiklat Adaları vilayetinin merkezi Syros adasındaki Hermoupolis kentidir. Dünya turizmi için de tanınmış adalar olan Mikanos ve Santorini de Kiklad Adaları arasındadır.
En ünlü Kiklad adaları
Kiklad adalarının en ünlü adaları Mykonos ve Naxos , Paros ve Santorini , Delos ve Iraklia’dır. Amorgos, Anafi, Andros, Antiparos, Donousa, Gyaros, Ios, Kato Koufinisi, Kea, Keros, Kimolos, Kythnos, Makronisos, Milos, Pano Koufonisi, Pholegandros, Polyegos, Rinia, Schinoussa, Serifos, Sifnos, Sikinos, Syros da var , Thirasia ve Thinos’un yanı sıra birkaç küçük, kısmen ıssız ada. Toplamda Kiklad Adaları yaklaşık 30 adadan oluşur. Takımadalarda yalnızca 110.000 civarında insan yaşıyor; bunların çoğu Syros (25.000), Santorini (17.400), Naxos (17.900), Paros (14.000) ve Mikonos’ta (10.000).
Manzara bir harika
Kiklad adalarının manzarası dağlıktır, pek ormanlık değildir ve ilk bakışta biraz kıraçtır. Ancak toprak verimlidir ve adalara zengin meyve, zeytin, bal ve şarap hasadı yaşanır. İlkbaharda, yaz sıcağı bitki örtüsünü kavurmadan önce, adaların her yerinde rengarenk çiçekler açar ve kasabalarda genellikle kar beyazı evler begonviller ve diğer asılı bitkilerle süslenir. Kiklad adalarının bir özelliği de sıcağı dayanılır hale getiren ve su sporları tutkunlarını sevindiren bir rüzgar olan meltemidir. Meltemin en güçlü estiği zamanda gelmeyi tercih ediyorsanıt temmuz ve ağustos ayları tam size göre…
Siros’taki etkileyici binalar
Siroz takımadaların ortasında yer alır ve adanın başkenti Ermoupoli aynı zamanda Kiklad Adaları’nın idari merkezidir. Korint Kanalı açılmadan önce liman Yunanistan’ın en önemli ticaret limanıydı. Bugün gemiler çoğunlukla Pire, Rodos ve Girit’ten buraya geliyor.
Ada, yabancı turistler için hala içeriden bilgi veren bir ipucudur. En sevilen plaj adanın batısındaki Galissas’tır. Siros’un ilgi çekici yerleri arasında, Kiklad Adaları Arkeoloji Müzesi’ne ev sahipliği yapan etkileyici belediye binası da dahil olmak üzere Ermoupoli’deki anıtlar bulunmaktadır. Başkentte vakit geçirmelisiniz çünkü pek çok sıra dışı bina bulunuyor
Naxos’ta tarihle iç içe bir tatil
Naxos, Kiklad adalarının en büyük adasıdır. 1000 metre yüksekliğe kadar dağlar ve dik kıyılar ile manzara etkileyicidir. Naxos antik çağda da önemliydi; Theseus’un Minotaur’a karşı kazandığı zaferden sonra Girit kralının kızı Ariadne’yi bu adada bıraktığı söyleniyor. Antik çağlardan kalma en muhteşem kalıntılardan biri, Apollon Tapınağı’nın bir kalıntısı olan ve çok popüler bir fotoğraf fırsatı olan Naxos’un tapınak kapısıdır.
Naxos yaz aylarında da çok kalabalıktır ve plajlarla oteller doludur. Kalabalık Agia Ana-Plaka plajında uzanmak istemiyorsanız batı kıyısında sakin bir yer aramalısınız. Uluslararası bir havalimanı olmayan Naxos havalimanı üzerinden ya da gemi ile ulaşabilirsiniz.
Büyülü Iraklia
Iraklia doğu Kiklad adalarına aittir. Sadece 140 kişinin yaşadığı küçük ada, huzur ve sessizliği seven herkesin uğrak noktasıdır. Neredeyse hiç araba trafiği yok, disko yok ve kalabalık yok. Toplu taşıma da büyük ölçüde eksik, bu da Iraklia’yı bir yürüyüş adası haline getiriyor. En önemli cazibe güneybatıdaki sarkıt mağarası Agios Ioannis’tir, en güzel plajları Livadi ve Ag Georgios’tur. Sakin adaya Naxos’tan feribotla ulaşılabilir ve Pire’ye haftada birkaç kez bağlantı vardır.
Kutsal Delos adası
Delos, antik arkeolojik alanlarla ilgilenen herkesin uğrak noktasıdır. Ada neredeyse ıssız; yalnızca müze çalışanlarının kalacak yeri var. Delos’un tarihi mitlerden ve efsanelerden biridir. Bir zamanlar Artemis ve Apollon’un doğduğu yüzen ada olduğu söyleniyor. Delos’un kutsal bir yer haline gelmesinin nedeni de budur. Apollon Tapınağı ve beş mermer aslandan oluşan Aslanlı Teras başta olmak üzere sayısız tapınak, heykel ve sanat eseri bulunmaktadır. Delos günübirlik geziler için popüler bir destinasyondur.
Muhteşem bir tatil yaparken doğanın yanı sıra tarihle iç içe zaman geçirmek istiyorsanız; Yunan Adaları sizin için iyi bir tercih olacaktır. İşte, tarihi güzellikleriyle dikkat çeken 9 Yunan Adası…
National Türk öneriyor: Yunan Adaları: 7 Günlük Vize ile Gidilebilecek 10 Yunan Adası