2013’te Nepal’de seyahat ederken çoğu yerde kredi kartı geçmemesi nedeniyle yanlarında binlerce dolar taşımak zorunda kalan Eric Gnock Fah ve Ethan Lin’in bu duruma çare olarak geliştirdikleri Klook uygulaması gezginlerin imdadına yetişti.
Eric Gnock Fah ve Ethan Lin seyahatlerinde hemen hemen her şeyi nakit olarak ödemek zorunda olduklarını keşfettiklerinde, hatta yamaç paraşütü turunu işleten şirket bile, kredi kartlarını veya dijital ödemeleri kabul edemediğinden binlerce dolar nakit taşımak zorunda kaldı. Gnock Fah, “Araştırmayı yapmak ve yolculuğu planlamak için çok zaman harcadıkça, işlemleri daha kolay ve zahmetsiz hale getirmek için sihirli bir düğme gerekiyordu ancak yoktu” diyor.
Bu deneyim, Hong Kong merkezli eski yatırım bankacıları Gnock Fah ve Lin’e, gezginlerin önceden rezervasyon yaptırabilecekleri ve etkinlikler için ödeme yapabilecekleri bir çevrimiçi platform oluşturma fikrini verdi. LinkedIn aracılığıyla Bernie Xiaokang Xiong ile buluştular ve Klook’u kurdular. Şimdi 32 yaşında olan Gnock Fah, 2017’de Forbes’in 30 yaş altı Asya listesine girmeyi başarmıştı.
Klook şu anda 20 bölgede 1000’den fazla çalışana sahip. Hong Kong merkezli Xiong, Klook’un baş teknoloji sorumlusu olarak hizmet veriyor. Gnock Fah şirketin genel müdürü, Lin ise CEO’su olarak görev yapıyor. Şirket, Goldman Sachs, Matrix Partners ve Sequoia Capital China da dahil olmak üzere yatırımcılardan 521 milyon dolardan fazla para topladı. SoftBank Vision Fund’ın Nisan ayında başlattığı 225 milyon dolar olan son fon turu, şirkete 1 milyar dolardan fazla değer kazandırdı.
Klook nedir, ne işe yarar?
İlk olarak Eylül 2014’te piyasaya sürülen Klook, kullanıcıların etkinlikler, turlar, ulaşım ve turistik yerler için bilet bulmalarını, çevrimiçi rezervasyonlarını ve ödemelerini yapmalarını sağlıyor.
Klook şimdi 300 şehirde 10 binden fazla satıcıdan 100 binin üzerinde seyahat aktivitesi ve hizmeti sunuyor. İnternet sitesi ayda 30 milyon ziyaret görüyor. Gnock Fah ve Lin’e bu uygulamayı geliştirmede ilham kaynağı olan Nepal’deki yamaç paraşütü şirketi de artık Klook sayesinde online rezervasyon kabul ediyor.
Klook, Mart 2015’te mobil uygulamasını başlattı ve ardından Asya’daki 14 ülke ve bölgede Apple iTunes mağazasında yer aldı. iTunes mağazasında, Klook’un ilk yatırımcılarından biri olan Matrix Partners China’nın başkan yardımcısı Zhuyan Li, uygulamayı gördü ve yatırım almak isteyen Klook’la temasa geçti.
Baidu’nun eski ürün müdürü olan Li, Klook’un uluslar arası büyüme potansiyelini gördü. Tencent tarafından desteklenen çevrimiçi teslimat hizmetine atıfta bulunan Li, “Klook’un uluslararası Meituan olabileceğini düşünüyoruz” diyor. Meituan geçen yıl eylül ayında bir halka arz ile 4,2 milyar dolar topladı. Li, “Hong Kong’da ve Asya’daki kullanıcılar arasında olduğu gibi Klook’un Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarında genişleme potansiyeli görüyoruz” ifadelerini de kullanıyor.
Klook Avrupa’da ise Amsterdam, Barselona ve Londra’daki ofisleri ile genişlemeyi sürdürüyor. Mayıs’ta SoftBank liderliğindeki bir grup yatırımcıdan 500 milyon dolar toplayan Berlin merkezli GetYourGuide gibi yerel oyuncularla rekabet halindeyken, Gnock Fah, Klook’un daha geniş bir kullanıcı grubuna hitap etmek için araç kiralama ve havaalanı transferleri gibi çok çeşitli hizmetlere yöneldiğini söylüyor.
Asya yine de Klook’un en büyük pazarı olmaya devam ediyor ve uygulamayı kullananların yüzde 35’ini Çinliler oluşturuyor.
Klook son olarak geçtiğimiz Aralık ayında Bangkok, Hong Kong ve Singapur’daki konuklara dijital konsiyerj hizmetleri sağlamak için Shangri-La Hotels ile ortaklık anlaşması imzaladı.
New York merkezli seyahat araştırma şirketi Phocuswright, “varış noktası pazarı” olarak da bilinen etkinlik rezervasyon pazarının, 2016 yılında 135 milyar dolardan 2020 yılına kadar 183 milyar dolara çıkacağını tahmin ediyor.