Hükümet Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı ikiye bölme planı için çalışmalara başladı.
‘Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’ ifadesi seyahat acenteleri yasa taslağına da girdi.
Yeni Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu Tasarısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan’ın başkanlığındaki toplantıda ele alınırken, toplantıya, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği yetkilileri de katıldı.
Toplantıdan çıkan taslakta hem “Kültür ve Turizm Bakanlığı”, hem de “Turizm ve Tanıtma Bakanlığı” ifadesine yer verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ikiye bölünmesi, geçtiğimiz yıl yeni bakanlıkların yeniden yapılandırılması sürecinde de gündeme gelmişti. Başbakan Erdoğan, kabine revizyonu öncesinde, “Turizmi belki kültürden ayıracağız. Turizmi tanıtma ile bir araya getireceğiz. Belki Turizm Tanıtma Bakanlığı yapacağız. Çünkü turizmi tanıtmada en önemli fonksiyon olarak görüyoruz. Buna benzer bir çalışmanın şu anda içindeyiz” demişti.
Kültür ve turizmden sorumlu bakanlık yıllar içinde pek çok kez isim değişikliği geçirdi. Basın-Yayın ve Turizm Bakanlığı olarak kurulan bakanlık yerini Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’na bıraktı. Daha sonra kültür ve turizm ayrı bakanlıklarla örgütlendi.
Kültür ve Turizm son olarak 2003 yılında birleştirilerek yeniden tek bakanlık haline getirildi. Turizm ve Tanıtma Bakanlığı ifadesi, seyahat acentaları ile ilgili 1972 tarihli mevzuatta da geçiyor.
Mağdurlara özel kurul
Yasa taslağında, tur mağdurları da unutulmadı. Taslağa göre, turlarda mağdur olan turistler, kendileri için oluşturulacak bir kurula başvurarak hak arayacak. Seyahat Teminat Kurulu adı altındaki kurul, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nden 2, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 1 , Hazine Müsteşarlığı ’ndan 1 , Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan 1 olmak üzere 5 kişiden oluşacak.
Taslakla, mevzuata uymayan acentalara verilecek cezalar da artırılıyor.