Lanzarote, şirin köyleri, geleneksel beyaz evleri ve muhteşem volkanik manzarasıyla Kanarya Adaları’nın en ihtişamlı yeridir. Bu güzel adayı daha yakından tanımak ister misiniz? İşte, o detaylar…
Lanzarote nerede?
Lanzarote Adası, İspanya’da, Kanarya Adaları Özerk Topluluğu’na bağlı Las Palmas ilinde ada. Kanarya Adaları takım-adalarının en doğusunda yer alır.
Çok sayıda küçük kraterin ve lav akıntısının bulunduğu 845.9 km²’lik bir alanı kaplar.
1730-1736 arasında gerçekleşen yanardağ patlamaları adanın yarısının görünümünü değiştirmiştir. Son şiddetli patlama 1824’te görülmüştür. Fuego (Ateş) Dağlarındaki (montana) çatlaklardan yayılan ısı, yumurta pişirmeye yetecek düzeydedir.
1974’te kurulan Timanfaya Ulusal Parkı’nın yüzölçümü 52 km²’dir.
Rüya gibi bir ada: Lanzarote
Lanzarote muhteşem plajlarıyla göz kamaştırıyor. Costa Teguise, Puerto del Carmen ve Playa Blanca yakınlarındaki romantik beyaz kumlu Papagayo plajları, yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerle dolup taşıyor. Plajların yanı sıra adada evler de göz kamaştırıyor. Evlerin çoğu beyaza boyalıdır, panjurlar, kapılar ve bahçe çitleri balıkçı kasabalarında mavi, tarım alanlarında ise yeşil renkte parlamaktadır.
Lanzarote’yi ziyaret eden herkes sadece plajlar nedeniyle bu adaya gelmiyor. En yakın komşusu Fuerteventura olan ve La Gomera’ya 366 kilometre uzaklıktaki Kanarya Adaları’nın en kuzeydoğusundaki ada, 1993 yılında UNESCO tarafından haklı nedenlerle biyosfer rezervi ilan edilen ilk tam adaydı. Volkanik geçmişe sahip olan adada Famara masifi, El Jable kum çölü, Ateş Dağları ve Timanfaya Milli Parkı dikkatleri üzerine çekiyor. Bu bölgede 1824’te yaşanan volkanik bir patlama birçok köyü ve birçok tarım arazisini yok etti.
Lanzarote’yi sadece yanardağlar değil insanlar da şekillendirdi. Kanarya Adaları’nın yerleşilen ilk adasıydı. Fenikeliler bu adaya MÖ 1100 gibi erken bir tarihte yerleşti. Bu topraklar hakkında Yunan filozoflarının pek çok yazısı bulunuyor.
Lanzarote’de engebeli doğa ve şarap
Lanzarote ilk bakışta cennete benzemiyor. Yağış azlığı nedeniyle manzara engebeli ve kurudur. Burada yalnızca su depolayabilen ve tuzla baş edebilen bitkiler yetişir. Adada 570 tür var ve bunların 13’ü yalnızca bu adada yetişiyor
Lanzarote denildiğinde akla öncelikle şarap gelir… Bunun sebebi ise sığ çukurlar ve taş duvarlarla rüzgardan korunan volkanik kül üzerinde üzüm yetiştiren insanların dayanıklılığından kaynaklanmaktadır. Kül gündüzleri ısınır ve geceleri havadaki nemi çeker. Bunu örneğin diğer şeylerin yanı sıra Malvasia üzümünün de yetiştiği La Geria şarap üretim bölgesinde görebilirsiniz. Yol kenarındaki bodegalarda şarapların tadına bakabilirsiniz.
Timanfaya Milli Parkı
Lanzarote‘nin önemli turistik yerlerinden biri de adanın güneyinde yer alan Timanfaya Milli Parkı’dır. Timanfaya Milli Parkı’nın olduğu bölgede 1830’lu yıllarda volkanik patlama yaşandı. Yaşanan patlamayla birlikte 15 köy yok oldu.
Bugün bile bölge çok sıcaktır. Milli parka arabayla girilmeye verilmiyor. Bu bölgeye gitmek için tur otobüslerini kullanabilirsiniz. Milli parkın içerisinde oldukça etkileyici olan buhar çeşmelerini görebilirsiniz. Bunun içinse önceden kayıt olmalısınız. Milli park sınırında kişi başı 12 Euro giriş ücreti alınmaktadır. Buna, Islote de Hilario’dan her yarım saatte bir başlayan Ateş Dağları otobüs turunun fiyatı da dahildir.
Rehberli yürüyüş turlarına mümkün olduğu kadar erken kayıt yaptırmalısınız . Milli parkın çekirdek alanında tek başınıza dışarı çıkma seçeneği bulunmamaktadır.
Volkan restoranında yemek
Lav ızgarasını sadece jeotermal enerji kullanarak ısıtan El Diablo restoranında yer altının hala çok sıcak olduğu gerçeğini de deneyimleyebilirsiniz . Ayrıca ada sanatçısı Cesar Manrique tarafından planlanmıştır ve volkanik manzaranın muhteşem manzarasını sunmaktadır.
Milli parka giderken yanınıza kalın giysiler alın. Şiddetli rüzgar sizi bir hayli zorlayabilir.
İngiliz tuzunun faydaları! Epsom tuzu migrene iyi gelir mi?