Maldivler Cumhurbaşkanı Dr. Mohamed Muizzu, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı duruşlarını vurgulamak amacıyla İsrail pasaportu taşıyan kişilerin ülkeye girişinin yasaklandığını açıkladı. Karar, Filistin halkıyla dayanışma mesajı taşıyor.
Maldivler’de İsrail pasaportlarına kapılar kapanıyor
Maldivler Devlet Başkanı Mohamed Muizzu, İsrail vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan düzenlemeyi yürürlüğe soktuklarını duyurdu. 15 Nisan 2025’te Halk Meclisi tarafından kabul edilen Göç Yasası’ndaki Üçüncü Değişiklik, 1 Mayıs’ta Muizzu’nun onayıyla resmen yürürlüğe girdi.
Yeni düzenleme uyarınca İsrail pasaportu taşıyan kişilerin Maldivler topraklarına girişi yasaklandı. Cumhurbaşkanlığı Ofisi tarafından yapılan açıklamada bu adımın, “Filistin halkına karşı devam eden zulüm ve soykırım eylemlerine karşı verilen kararlı duruşun bir göstergesi” olduğu ifade edildi.
“Filistin halkıyla sarsılmaz dayanışma”
Cumhurbaşkanı Muizzu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bu düzenleme, Filistin’deki mevcut vahşete karşı net bir tavrımızın göstergesidir” dedi. Açıklamada, Maldivler’in Filistin halkına verdiği desteğin süreceği ve İsrail’in uluslararası hukuku ihlal eden eylemlerine karşı uluslararası platformlarda seslerini yükseltmeye devam edecekleri vurgulandı.
Bağımsız Filistin vurgusu
Maldivler yönetimi ayrıca, 1967 öncesi sınırlar temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devleti kurulması yönündeki çağrılarını yineledi. Açıklamada, bu taleplerin Birleşmiş Milletler kararları ve uluslararası hukuk normlarına uygun olduğuna dikkat çekildi.