Mauritia Kayıp Kıta Araştırmaları Devam Ediyor
Mauritius’un altında bulunan, Hint okyanusunun kayıp kıtası Mauritia ile ilgili çalışmalar gün geçtikçe artmakta. Bilim insanları bu kayıp kıtayı “Mauritia” olarak adlandırmasının nedeni kıtada Mauritius adasının tropikal kalıntılarını barındırmakta olduğu gözleniyor.
Peki Dünya’da Daha Kaç Kıta Mevcut?
Bu soruya açıklık getiren Jeolog Lewis Ashwal, jeologların çoğu insandan farklı olarak kıtaları anlamak için çalışmaktadırlar. Genel olarak, jeologlar, Dünya’yı kıtalar ve okyanuslar olmak üzere iki bölüme ayırırlar. Kıtalar elbette topraktır. Ayrıca, jeologlar, milyonlarca yaş yerine milyarlarca kayalık eski malzemeleri aramaktadırlar.
Okyanusların altındaki kayalar nispeten yeni ve genç, sadece milyonlarca yaşında. Yeni keşif edilen kıta ise, ziyaretçilerin yelken açıp gidebileceği geniş bir arazi parçası değil. Gondwana’nın eski kıtası ayrılıp Hindistan, Afrika ve Madagaskar ayrılarak kaybolan kıta parçaları. Çoğu ada gibi, Mauritius, lor taş haline getirilene kadar bitki ve hayvanların yetişmesine izin verinceye kadar Hint Okyanusu tabanından çıkan volkanik patlamalardan oluşuyordu. Ashwal, “Mauritius ise volkanik bir ada olma özelliği taşımaktadır. Mauritius’da 9 milyondan daha büyük bir şey yok.” dedi.
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 22)
Mauritius Adası, kayıp kıtanın hemen güneyinde yer alan ve Hint okyanusu güneyi ile Afrika kıtasının doğusunda kalan adaya yıl boyunca dünyanın her yerinden turist gelmekte. Ada’da bir çok konaklama alanı olması ile birlikte, balayı için gelen çiftler ile ailelerin akın ettiği bir turizm destinasyonu olma özelliği taşımaktadır. Ada da doğal yaşam devam etmek ile birlikte doğal hayata saygılı bir düzen kurulduğu gözlenmektedir. Mauritius gibi bir adanın da, br kayıp kıtaya ait olması da seyahatçilerin ilgisini çekmektedir.