Son yıllarda şehir hayatından uzaklaşıp doğayla içiçe tatil yapmak isteyenler için ekoturizm önemli bir yer tutuyor.
İnsanların özellikle açık alanlarda, doğayla iç içe yaptıkları faaliyetler bu turizm kolunu oluşturdu.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, ekoturizm çalışmaları hakkında önemli detaylar verdi.
Orman Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan 19 gezi rotası, 7’den 77’ye herkese doğa içinde konaklama, yürüyüş ve bisiklet rotaları ile doğal habitatını keşfetme imkanı sunuyor.
Karacabey, insanların özellikle şehir hayatıyla iç içe bir yaşam, metropollerde geçen günlerin ardından zaman zaman da dinlenme ihtiyacı hissettiğini söyledi.
Karacabey, söz konusu turizm türünün değişen iklim koşulları, kuraklık ve doğal kaynakların her geçen gün azalmasından dolayı son yıllarda tüm dünyada daha fazla ilgi görmeye başladığını anlattı.
Karacabey ekoturizm hakkında şu bilgileri verdi:
“Türkiye’de Orman Genel Müdürlüğü tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan bu alternatif turizm, 7’den 77’ye herkese doğa içinde konaklama, yürüyüş ve bisiklet rotaları ile doğal habitatını keşfetme imkanı sunuyor.
Bugün Türkiye genelinde, Sakarya, Bursa, Adana, Zonguldak, Konya, İzmir, Eskişehir, Muğla, İstanbul, Amasya, Antalya, Kütahya ve Kahramanmaraş ekoturizm yönetim planları var. Eylem planımız kapsamında 2024 yılı itibarıyla bu sayı 110’a çıkarılacaktır.”
Karacabey ayrıca İzmir’in Anadolu’ya açılan kapısı Kemalpaşa’da, Nazarköy Ekoturizm Alanı’nın 25 kilometrelik yürüyüş ve bisiklet parkuruna sahip olduğunu belirtti. İzmirlilerin 3 bin yıllık Hitit Anıtı’nı ziyaret ederek ormanı keşfe çıkabilecek imkana sahip olduklarını bildirdi.
Karacabey, dünyada sadece Köyceğiz Gölü çevresinde orman oluşturabilen Anadolu sığla ağacının, içinde 16 kilometrelik yürüyüş ve bisiklet parkurunu da barındıran Kavakarası Ekoturizm Alanı’nda görülebileceğini ifade etti.
“Ziyaretçilerimiz yine Köyceğiz’de Çandır Ekoturizm Alanı’nda 35 kilometrelik parkurda Kaunos Antik Kenti’ni, Köyceğiz Gölü’nü ve Dalyan’ı seyredecek, orman köylüsü ve bal ormanlarıyla tanışma imkanı bulacak. Adana’nın Aladağ ilçesi Meydan Yaylası Ekoturizm Alanı 19 kilometrelik parkuruyla ormanda yürümeyi, koşmayı özleyen vatandaşları bekliyor.” ifadelerini kullandı.
Karacabey, Türkiye’nin en uzun parkurlarından biri olacak Artvin Çoruh Ekoturizm Yönetim Planı başta olmak üzere, İstanbul-Büyükada, Eskişehir-Şehir, Kütahya-Domaniç, Denizli-Çameli, Yalova-Termal, Antalya-Sapadere Kanyonu, Kahramanmaraş-Başkonuş, Amasya-Şehzadeler ekoturizm alanlarının da kısa zamanda hizmete gireceğini bildirdi.