Unesco’nun araştırmasına göre dünyada en çok görülmek istenen ülkesi, toprağının % 22’si doğal koruma alanı içinde yer alan, başkent Havana’da Atatürk büstü bulunan, ünlü yazar Ernest Hemingway’in, ‘Çanlar Kimin İçin Çalıyor’ kitabını kaleme aldığı ülke olan, insana zarar veren tek bir hayvan ve zehirli bir bitki bile bulunmayan, Karayipler’in en kalabalık adası Küba’da ilginç yasaklar bulunmakta.
Unesco’nun araştırmasına göre dünyada en çok görülmek istenen ülkesi, toprağının % 22’si doğal koruma alanı içinde yer alan, başkent Havana’da Atatürk büstü bulunan, ünlü yazar Ernest Hemingway’in, ‘Çanlar Kimin İçin Çalıyor’ kitabını burada kaleme aldığı, insana zarar veren tek bir hayvan ve zehirli bir bitki bile bulunmayan Karayipler’in en kalabalık adası Küba’da ilginç yasaklar bulunuyor.
Diktatör Fulgencio Batista’nın ülkeden kaçması ve Fidel Castro’nun bin kişilik gerilla grubunun Havana’ya girmesiyle Küba artık eskisi gibi olmadı. İnsana değer veren ve her daim yatırım yapan Küba dünya sahnesindeki yerini alırken, sosyalizmin getirdiği bazı yasaklar da oldukça ilgi çekmekte.
Rengarenk yapıları, klasik arabaları, purosu, içkisi, yüzleri gülen ve mutlu insanları ve dünyanın her yerinde sağlık hizmeti veren doktorlarıyla bilinen, dünyadaki insanların en çok görmeyi hayal ettiği ülke olan Küba’nın yasakları herkesin ilgisini çekmekte.
İşte Karayipler’in bu mutlu adasının yasaklarından bazıları….
Küba’da bayrakların yakılması yasak
Doğal güzellikleri ile de dünyanın bir çok ülkesinden turistleri kendine çeken Küba’da, sömürücü ülkelerin bayraklarının yakılması yasak. Bunun nedeni ise bayrakların yöneticileri değil, o ülkenin halklarını temsil ettiğine inanıldığı içindir.
Kötü biri olsa dahi ölümlere sevinmek yasak
Birçok özgürlüğün olduğu Küba’da bir insan ne kadar kötü olsa dahi ölümüne sevinmek yasaklanmış durumda. Bu durum çok insancıl şekilde açıklanıyor: Ölen kişinin ailesinin acısına saygı.
Birinin karşısında diz çökmek yasak
Bu yasağın ülkenin duruşundan kaynaklandığı ön görülmekte. Her ne kadar zor olsan bile kimseye karşı diz çökmemeyi kanıksamış bir toplum Küba.
Özgürlüğü kaybetmek yasak!
Bu durum da Küba’nın simgelerinden bir tanesi. Çok zor günler geçirip, zorluklara göğüs gererek, birçok badireler atlatılıp kazanılan özgürlüğün ne kadar önemli olduğu biliniyor Küba’da. Bundan dolayı da gerçekten özgür olmanın gücünü kaybetmek yasak.
Castro’nun heykelini yapmak yasak
Küba devriminin lideri Fidel Castro’nun heykelini yapmak, adına anıt dikmek ve ona tapmak kesinlikle yasak. Fidel Castro, uğruna hayatını adadığı özgürlüğün tek amacı olduğunu, bunu Küba halkının çıkarı için yaptığını, kişisel olarak çıkar sağlamak veya kendini yücelmek için yapmadığını ifade eder. Bunun içindir ki Küba halkı da liderlerin dediğini yaparak ona olan saygılarını göstermektedir.
Hak edilen bir durum için yalvarmak
Küba’da zaten hakkının olduğuna inandığın bir şey varsa onun için yalvarmak, kabul etmek, dilemek ve onu bir mükafat gibi görmek de yasaklar arasında.
Tarihteki düşmanların özel hayatından bahsetmek
Sosyalizmin Küba halkına bir yasağı da tarihsel düşmanların özel hayatından bahsetmenin yasaklanmış olmasıdır. Bundan ötürü dünyada çok konuşulan meşhur “Clinton ve Monica Lewinsky” skandalı hakkında bir tek Kübalı’nın dahi konuştuğunun duyulmadığı bilinir.
Halkın iktidarına karşı çalışmak
Latin Amerika’nın bu mutlaka görülmesi gereken ülkesi Küba’da halkın iktidarına ve yaşayış şekline karşı işler çevirmek veya ona karşı çalışmak yasaklanmıştır.
Cahil olmak yasak!
Bu yasak ülkenin gelişime verdiği önemi çok iyi şekilde ortaya koymakta. Cehaletin kesinlikle yasaklandığı Küba’da eğitim sistemi sayesinde okur yazarlık çok iyi seviyelere gelmiş bulunmakta.
Küba’da çocuklar sokağa atılamaz
İnsana, özellikle de çocuklara büyük değer verilen Küba’da insanların çocuklarını sokağa bırakmaları kesinlikle söz konusu değil. çocukların da sokaklarda uyuması yasaklar arasında yer alıyor.
WTS kalitesi ve güvencesiyle Küba Turları sizi bekliyor.
Halk arasındaki sınıf farkına göz yummak
Küba’daki sosyalist düşüncelerden bir güzel durum daha. Devletin kendine koyduğu yasak. Az sayıdaki zenginin çok varlığının olması ve çok sayıda insanın az varlığının olmasını oluşturacak durumlara Küba devletin göz yumması yasak.
Gençlerin üniversite okumaması
Dünya üzerinde herhangi bir yerde üniversite okuma şansı bulamayan gençlerin, hayallerine kavuşabilmeleri için ne yapacağını bilmeden çaresiz kalması yasaktır. İşte bu durumda Küba olayı ele almış ve ELAM’ı (Latin Amerika Tıp Okulları) kurmuş.
Sağlık problemlerinin giderilmemesi yasak
Hastaların muayene olamaması ve ameliyat parası olanağından doktora gitme imkanını kaybetmiş insanların olması bu ülkede yasaklanmış.
İnsancıl düşünceye sahip olan ülkede sağlık alanındaki problemler sadece Kübalıların problemi olarak değerlendirilmesi kabul edilemez. Bu durum yalnızca Kübalıların problemi değildir. Yeryüzünde yaşayan kadın erkek, tüm yoksul halkların problemidir ve bunu kabul etmemek de yasaktır.
Bundan ötürü de ülkedeki 30,000 civarında doktor dünyanın bir çok bölgesindeki yoksul ülkelerde sağlık hizmeti vermekte.