Denizli sınırları içinde yer alan Pamukkale, sadece travertenleriyle değil daha birçok gezilecek güzellikleriyle Türkiye’nin göz bebekleri arasında. Pamukkale gezilecek yerler listemize göz atmadan Denizli seyahati planlamayın.
Pamukkale, yeşil tarım alanları arasında yer alan yarı dairesel, saf beyaz travertenlerin dalgalandığı gerçeküstü bir doğa harikası. Bembeyaz görüntüsüyle Türkiye’nin en fotojenik noktalarından biri olan Pamukkale, Türkiye’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri.
Her ne kadar çoğu gezgin buraya sadece travertenler için gelse de, Pamukkale gezilecek yerler listesi ile çok fazla alternatif sunuyor.
1. Pamukkale Gezilecek Yerler: Travertenler
Pamukkale’nin göz kamaştırıcı beyaz kalsit uçurumu, bölgenin kaplıcalarından gelen kalsiyum birikintileri ile oluştu. Kireçtaşı mağaralarında sarkıtların oluşması gibi, tortular dik yamaçlarda büyüyerek doğal teras havuzları oluşturdu. Travertenler adeta doğal bir kale gibi görünüyor.
2. Hierapolis Antik Kenti
İlk olarak MÖ 190’da Bergama Kralı II. Eumenes tarafından kurulan Hierapolis aslen müstahkem bir askeri koloniydi. Orijinal şehir MS 60’taki bir depremde yok oldu ve yeniden inşa edildikten sonra görkemli bir döneme girdi. Şehir, doğal kaplıcaları ile önemli bir spa merkezi haline geldiğinde 2. ve 3. yüzyıl boyunca en büyük refah dönemini yaşadı. Büyük bir sütunlu caddenin kalıntıları, aşağıdaki travertenlere paralel olarak bir kilometrenin biraz üzerinde, nekropol ile kuzey ve güney ucundaki bir Bizans kilisesi arasında uzanıyor.
3. Pamukkale Gezilecek Yerler Listesi: Hierapolis Antik Tiyatrosu
Hierapolis kalıntılarının üstündeki bir yamaçta yer alan antik tiyatronun cephesi 100 metreden uzun. Roma İmparatorları Hadrian ve Septimius Severus’un hükümdarlığı sırasında inşa edilen tiyatro inanılmaz derecede iyi korunmuş. Sahnedeki dekoratif panellerden bazıları hala ayakta.
4. Pamukkale Antik Havuzu
Eğer Romalılar gibi kendinizi rahatlatmak istiyorsanız gideceğiniz yer antik havuz. Apollo Tapınağı’nın yanında yer alan antik havuz, 36 derecelik sabit sıcaklıktaki mineral zengini kaplıca suyuyla dolu. Yarı batık sütunlar ve etrafınızdaki suya dağılmış düşmüş mermer parçaları ile muhtemelen sahip olabileceğiniz en atmosferik kaplıca deneyimi.
5. Hierapolis Müzesi
Hierapolis’e adanmış bu küçük ama mükemmel müze, antik kentin eski Roma hamamının içinde. Buradaki bir ziyaret şehri zihninizde canlandırmaya yardımcı olacak. Sergiler, bir zamanlar önemli olan bu şehrin güzel sanat ve kültürel mirasından bazılarını sergiliyor. Müze ayrıca yakındaki Aphrodisias arkeolojik sitesinden iyi bir heykel koleksiyonuna sahip.
6. Pamukkale Kalesi
Pamukkale’den Hierapolis platosuna kadar giden yolun hemen dışında bulunan bu 11. veya 12. yüzyıl kalesi bölgenin en sakin kalıntılarından biri. Çoğu turist buraya gelme zahmetine girmiyor, bu yüzden tur otobüsü kalabalığından bir süre uzaklaşmak için harika bir fırsat. Dolambaçlı yollardan ulaşacağınız kale kalıntılarından Pamukkale manzarası muhteşem. Gün batımını izlemek için en iyi yerlerden.
7. Laodikeia
Pamukkale’nin yaklaşık 12 kilometre güneyinde bulunan Laodikeia, bir zamanlar Cicero’ya ev sahipliği yapıyordu. Bu Roma ticaret merkezi, hareketli bir sanayi, tıp ve ticaret kentiydi. Kalıntılar seyrek de olsa oldukça fotojeniktir. Burası da tur otobüslerinin pek uğramadığı sakin güzelliklerden.
Pamukkale Gezilecek Yerler Listesi: 8. Aphrodisias
Modern araştırmalar, Aphrodisias’ı az ziyaret edilen bir yerden Türkiye’nin en önemli tarihi yerlerinden birine dönüştürdü. Pamukkale’nin yaklaşık 97 kilometre güneybatısındaki Aphrodisias, milattan önce 4 bin yıla tarihlenen kalkolitik buluntular içeriyor. Erken Tunç Çağı çanak çömlek bulguları da Hitit döneminde burada bir Asur ticaret kolonisi olduğunu göstermekte.
Afrodit Tapınağı, yaklaşık MÖ 100 yılında inşa edilmiştir ve 14 sütunu hala ayakta. 5. yüzyılda, Bizanslılar bu pagan tapınağını üç koridorlu bir bazilikaya dönüştürdüler. Kuzeyde, 30 bin seyirci kapasiteli tiyatro var.
9. Kervansaraylar
Denizli’den Dinar’a giden yolda 1253 yılında Emir Karasungur tarafından kurulan bir Selçuklu kervansarayı olan Akhan yer alıyor. Mermer yüzlü bir doğu cephesi, kemerli bir avlusu ve üç koridorlu bir kış salonu var. Denizli’nin 55 kilometre doğusunda bulunan Çardak kasabası yakınlarındaki Çardakhanı da Selçuklu dönemi eseri.
10. Çivril
İlk olarak 1950’lerde Lloyd ve Mellaart tarafından kazılan Beycesultan Tepesi arkeoloji alanı (Çivril merkezinin 10 kilometre güneyinde) önemli bir tarih öncesi yerleşim yeridir. Sadece Taş Devri için 11 metrelik tortu içerisinde 21 tabaka bulunmuştur. Buradaki yerleşim kanıtları erken Tunç Çağı’na (M.Ö. 1250) kadar ve 400 yıl sonra Bizans dönemine kadar bulunmuş. Beşinci katmanda da milattan önce 1900’e tarihlenen bir saray kalıntısı var. Çivril, Pamukkale’nin yaklaşık 103 kilometre kuzeydoğusunda.
11. Karahayıt Kaplıcaları
Mineral zengini kaplıcalar (55 santigrat dereceye kadar sıcaklıklar), Pamukkale’ye sadece beş kilometre uzaklıkta. Bölgede konaklayabileceğiniz çok sayıda termal otel bulunuyor.
12. Colossae
Bir zamanlar büyük bir Frig kenti olan Colossae’nin kalıntıları, Denizli’nin 20 kilometre doğusundaki Lykos vadisinde yer alıyor.
Romalılar bölge kontrolünü ele geçirdiğinde, Laodikeia ve Hierapolis şehirleri tarafından giderek daha fazla gölgede bırakıldı ve kasaba sonunda önemini kaybetti. Yine de, St. Paul’un buradaki Hristiyan topluluğuna muhalif olması nedeniyle şehrin adı bilinmeye devam etti. Görülecek çok şey yok, ama ötesindeki dağlara kadar uzanan alanların manzarası oldukça güzel.
13. Sarayköy
Pamukkale’nin yaklaşık 25 kilometre batısında, Hierapolis vadisinin batı kenarında bulunan Sarayköy kasabası, muhtemelen Frigya ve Cara arasındaki sınırda bulunuyor.
Eski adı Karura (veya Kyorara) olan Sarayköy kaplıcaları ve Herophilian tıp fakültesiyle tanınıyordu. Herophilus, Hipokrat’tan sonra antik çağın en önemli doktoru olarak kabul ediliyor.
14. Denizli
Herkes Pamukkale’ye giderken Denizli’den geçer, ancak burada çok az kişi konaklar veya gezer. Denizli şehri 14. yüzyılda hareketli bir merkez haline geldi. Büyük ortaçağ Arap gezgini İbn Battuta, kasabayı yedi cami, hamam ve çarşıların yanı sıra yerleşik bir prens ile iyi bir ticaret merkezi olarak nitelendirdi.
Denizli, 18. yüzyılın başında ve 1899’da depremlerle iki kez tahrip oldu. Pamukkale’ye 17 kilometre mesafedeki Denizli’de en azından soluklanmak için çok sayıda şık kafe, restoran ve parklar mevcut.