Kadınların yaklaşık olarak yüzde 8 ile 13’ünü etkileyen Polikistik over sendromunun (PCOS) ne olduğu, tedavi yöntemleri merak ediliyor. Peki, PCOS yaşayan bir kadın hangi tedavilerden geçmek zorunda?
PCOS nedir?
Polikistik over sendromu (PKOS), yaklaşık 10 kadından birini etkileyen karmaşık bir hormonal durumdur.
PCOS’lu kadınlarda insülin ve androjenler (erkek tipi hormonlar) dahil olmak üzere farklı semptomlara neden olan bazı hormonların düzeylerinde artış olması yaygındır.
PCOS önemli bir halk sağlığı sorunudur ve üreme çağındaki kadınları etkileyen en yaygın hormonal bozukluklardan biridir. Bu durum, üreme çağındaki kadınların tahmini olarak %8-13’ünü etkilemektedir ve vakaların %70’e kadarı teşhis edilememektedir.
PCOS prevalansı bazı etnik kökenler arasında daha yüksektir ve bu gruplar, özellikle metabolik problemlerle bağlantılı olarak sıklıkla daha fazla komplikasyonla karşılaşmaktadır.
PKOS’un biyolojik ve psikolojik etkileri, özellikle de obezite, vücut imajı ve kısırlıkla ilgili olanlar, zihinsel sağlık sorunlarına ve sosyal damgalanmaya yol açabilir.
PCOS belirtileri nelerdir?
- Düzensiz adet görmek
- Uzun süre adet görememek
- Yüzde ve vücutta aşırı tüylenme
- Saç dökülmesi
- Akne
- Cilt kuruluğu
- Stres
- Kaygı
- Depresyon
- Kilo sorunları
- Uyku problemleri
PCOS neden olur?
PCOS’un hormonal bir durum olduğunu biliyoruz ancak kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Aile geçmişi, genetik, yaşam tarzı ve çevre ile ilişkili olabilir.
‘Polikistik over sendromu’ adı, sorunun esas olarak yumurtalıklarla ilgili olduğunu ve yumurtalıklarınızda birden fazla kist olabileceğini düşündürmektedir . Ancak bunlar kist değil; düzgün gelişmemiş yumurtalardır.
PCOS teşhisi nasıl konur?
Hormon seviyelerindeki karakteristik değişiklikleri belirlemek için kan testleri kullanılabilir, ancak bu değişiklikler herkes için geçerli değildir.
Teşhis koyarken doktorlar ayrıca düzensiz adetlerin ve yumurtlamanın ergenlik veya menopozun normal bir parçası olabileceğini, ailede polikistik yumurtalıkların bulunabileceğini ve ailesinde PKOS veya tip 2 diyabet öyküsü olan kadınların bu hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu dikkate alırlar. Ayrıca ultrason görüntüsü her zaman net olmayabilir.
PCOS tedavisi var mı?
PCOS’un tedavisi yoktur, ancak tedaviler semptomları iyileştirebilir. Sağlıklı bir yaşam tarzı PCOS semptomlarını yönetmenin en etkili yoludur.
Bu, sağlıklı ve dengeli beslenmek , düzenli fiziksel aktivite yapmak , sağlıklı kiloyu korumak ve sigarayı ve aşırı alkol tüketimini azaltmak veya bırakmak anlamına gelir .
Doktorunuz PCOS’u yönetmek için farklı ilaçlar da önerebilir. Örneğin hormonal kontrasepsiyon (vücudunuzun adet döngüsünü geçersiz kılmak için ) ve Metformin (insülin direncini azaltmak için).
Cilt ve saç sorunları gibi semptomların giderilmesine yardımcı olmak için diğer ilaçlar ve tedaviler kullanılabilir. Örneğin sivilce ilaçları ve lazer epilasyon.
PCOS başka hastalıkları tetikler mi?
PCOS, tip 2 diyabet , kardiyovasküler hastalık ve uyku apnesi gibi bazı uzun vadeli sağlık riskleriyle ilişkilidir .
İyi haber şu ki, sağlıklı bir yaşam tarzı, düzenli sağlık kontrolleri (örn. tansiyon kontrolleri) ve gerekiyorsa ilaç tedavisiyle bu riski azaltabilirsiniz .
Hipokrat öneriyor: Polikistik Over Sendromu nedir? PCOS yaşayan hamile kalabilir mi?
Polikistik over sendromu ile yaşamak
Kuruyemiş tüketirken dikkat edin: Fonksiyonel Tıp/Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Taşkıran, bir avuçtan fazla tüketilen kuruyemişin zararlı olduğunu ifade etti.