İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, yolcu sayısı açısından Türkiye’nin en büyük ikinci, Avrupa’nın 13. havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın yeni yatırımlarla ikinci pist ve terminal yapılacak.
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın Türkiye ekonomisine bugünkü ve gelecekteki katkısı detaylı bir araştırma ile ortaya konuldu. Anadolu Yakası’nın en büyük Havalimanının terminal işletmecisi İSG’nin CFO’su Fikret Cömert, yolcu sayısı açısından Türkiye’nin en büyük ikinci, Avrupa’nın ise 13’üncü havalimanı konumunda olan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın (İSG) yeni yatırımlarla birlikte Avrupa’nın önemli havalimanları arasında hızla yükseldiğini ifade etti.
GSYİH’nın % 1’lik kısmının yaratılmasına katkıda bulunuyor
İstanbul Ekonomi Danışmanlık tarafından gerçekleştirilen ekonomik etki analizine göre, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın (İSG) yolcu sayısı ve kargo taşımacılığına göre doğrudan ve dolaylı olarak sağladığı 45 bin istihdamın yanı sıra yaklaşık 23 milyar TL katma değerle gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 1’lik kısmının yaratılmasına katkıda bulunuyor.
2023 yılına kadar 75 bin istihdam ve 44 milyar TL katma değer yaratması öngörülen İSG’nin bu büyüklüklerle GSYİH’ya katkısının yüzde 1,5’lik kısma erişmesi bekleniyor. Böylelikle İSG 5 yılda 30 bin kişiye daha istihdam sağlayacak.
Sabiha Gökçek’e ikinci pist ve terminal geliyor
Sabiha Gökçen Havalimanı terminal işletmecisi İSG’nin CFO’su Fikret Cömert, araştırma sonuçlarını değerlendirirken, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın yeni yatırımlarla birlikte Avrupa’nın önemli havalimanları arasında hızla yükseldiğini belirtti.
Türk sivil havacılığının son 15 yılda kazandığı ivmenin artarak devam edeceğini, bu doğrultuda İSG olarak, İstanbul’u küresel bir hava taşımacılığı bağlantı merkezi haline getirme hedefine katkı sağlamak üzere yatırımlarına devam edeceklerini söyleyen Cömert, “Türkiye’deki havalimanları bu yıl toplamda 200 milyon yolcuyu hedefliyor. Geçen sene bu rakam 165 milyonlardaydı, bu sene 200 milyon yolcuyu zorlayacağız.
İstanbul yeni havalimanıyla birlikte bu büyüme çok daha hızlı bir ivme kazanacak. İSG, hâlihazırda 34 milyon yolcuya tek pistte, tek terminalde ve tek çatı altında hizmet veriyor. 2019 yılı sonunda ikinci pistin de tamamlanmasıyla hava trafiği kapasitesini ikiye katlayacağız. Mevcut terminalin yanına yapılacak ikinci terminalin inşaatına da 2019’da başlamayı hedefliyoruz. Bu yatırımla birlikte sürdürülebilir büyüme planlarımızı bir adım daha ileriye taşımış olacağız.” şeklinde konuştu.