Seyşeller, Hint Okyanusu’nun sıcak turkuaz ve akuamarin sularının, tamamen bozulmamış doğal güzelliğin fonunda yumuşak beyaz kumlu plajlara nazikçe çarparak canlı bir kontrast oluşturduğu bir yerdir. Seyşeller’in plajları dünyanın en güzelleri olarak tanımlanmıştır ve çok az kişi buna katılmayacaktır. Bu nedenle bu adaların bazen Cennet Adaları olarak da anılması pek şaşırtıcı değildir.
Seyşeller nerede?
Seyşeller Cumhuriyeti, resmi adıyla, çoğunluğu ıssız olan 115 ayrı adadan oluşan bir takımadadır. Adalar, Hint Okyanusu’nun batı kesiminde, Afrika’nın doğu kıyısına 480 ila 1600 km uzaklıkta ve Madagaskar’ın kuzeyinde yer alır. Ekvatordan 4 ila 10 derece güney enleminde, en iyi şekilde tropikal bir ada cenneti olarak tanımlanabilecek bir yer oluştururlar.
Seyşeller Coğrafyası
Adaların toplam kara alanı 455 km²’dir ve adalar iki ayrı türe ayrılır. En büyük adalar alışılmadık bir şekilde granitten oluşmuştur ve Seyşeller’in granit adaları dünyadaki en eski orta okyanus granit adalarıdır. Mahé’nin ana adası da dahil olmak üzere 41 ada granittir. Mahé, Seyşeller’in başkenti Victoria’nın ve Seyşeller Uluslararası Havaalanı’nın (kod SEZ) bulunduğu yerdir . Granit adalar genellikle ülkenin kültürel ve ekonomik merkezi olarak kabul edilir ve efsanevi güzellikteki plajların evleri olarak turizm endüstrisinin ana merkezi olma eğilimindedir. Dünyanın bu bölümünde koşullar mercan büyümesi için idealdir ve 74 ada mercandan oluşmuştur ve genellikle alçak resifler ve atoller şeklindedir. Ana adalar “tropikal yağmur ormanı” olarak sınıflandırılır ve yoğun ormanlıktır ancak bazı bölgelerde baharat ve hindistancevizi tarlaları şeklinde insan müdahalesi doğal ekosistemleri bir dereceye kadar değiştirmiştir.
Seyşeller Tarihi
Çoğu ulusla karşılaştırıldığında, burası yeni bir ülkedir ve adalar 18. yüzyılda Fransız yerleşimciler gelene kadar büyük ölçüde ıssızdı. Adalar, 1756’da Louis XV’in Maliye Bakanı Jean Moreau de Séchelles’in adını almıştır. Fransa ve İngiltere arasındaki Napolyon Savaşları sırasında Adalar İngilizler tarafından ele geçirilmiş ancak çatışmaya girmek yerine müzakereli bir anlaşma, iktidardaki Fransızların çoğunun yüksek rütbelerini ve ayrıcalıklarını korumasını sağlamıştır. Napolyon’un Waterloo’daki yenilgisinin ardından, pozisyon onaylanmış ve Seyşeller, 1814 Paris Antlaşması ile resmen bir İngiliz toprağı olarak tanınmıştır. Seyşeller Cumhuriyeti, adalar İngiltere’den bağımsızlığını kazanarak İngiliz Milletler Topluluğu içinde bağımsız bir ulus haline geldiğinde 1976’da kurulmuştur. Geçmişte askeri darbeler ve darbe girişimleriyle bazı siyasi istikrarsızlıklar yaşanmıştır. 1970’lerde Seyşeller zengin ve ünlüler için bir oyun alanı olarak ün kazandı ve 1972’de Kraliçe II. Elizabeth tarafından resmi olarak açılan Seyşeller Uluslararası Havaalanı’nın açılması, Uluslararası “Jet-Set” için daha kapsamlı bir hizmet sunmasını sağladı. Yıllar önce adalar korsanlar için bir sığınak olarak kullanılıyordu ve bugün bile korsanlık Seyşeller hükümeti ve silahlı kuvvetleri için ciddi bir sorundur.
Seyşeller UNESCO Dünya Mirası Alanları
Seyşeller, iki UNESCO Dünya Mirası Alanına sahiptir, birincisi Praslin’deki Vallée de Mai’dir, burada Coco-de-Mer fındıkları antik palmiyelerde yetişir. Bu fındık dünyanın en büyüğüdür ve son derece nadirdir. İkinci alan ise dünyanın en büyük yükseltilmiş mercan atolleri ve Aldabra dev kaplumbağasının evi olan Aldabra’dır .
Seyşeller İklimi
Seyşeller iklimi genellikle yılın her zamanında “hoş bir şekilde sıcak” olarak tanımlanır. Tropikal enlemi deniz etkileriyle ılımlıdır ve sıcaklık nadiren 24 ila 32 santigrat derece aralığından sapar. Hava genellikle sakindir ve en uzak güney adaları hariç, Seyşeller olağan siklon kuşağının dışında yer alır ancak 2013’te büyük bir siklon vurarak kapsamlı hasara yol açmıştır. Bunun nedeni genellikle küresel iklim değişikliğiyle ilişkili değişen hava kalıplarıdır. Mayıs’tan ekime kadar olan dönem, 19 ila 37 km/saatlik taze rüzgarlarla en kurak ve en soğuk (nispeten) olma eğilimindedir. Bu dönemde genellikle uzun süreli kuraklık dönemleriyle birlikte az yağış olur. Aralık’tan nisan’a kadar olan dönem, yüksek nem seviyeleriyle birlikte en yüksek sıcaklıkları getirir ve bu da denize girme olasılığını daha da cazip hale getirir.
Seyşeller Florası ve Faunası
Adalar, birçok benzersiz türün evi olarak muazzam bir öneme sahiptir. Tüm kara alanının neredeyse yarısı koruma statüsündedir. 30 yıl önce sadece 14 bireyi varken nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan saksağan robini artık sayıca istikrarlı bir şekilde artmaktadır ve diğer nadir türler arasında Seyşeller beyaz kartalı ve Seyşeller ötleğeni bulunmaktadır. Aldabra dev kaplumbağası, Curieuse adası da dahil olmak üzere birçok alanda özgürce dolaşır. Bu adalar haklı olarak Hint Okyanusu’nun Galapagos’u olarak tanımlanmıştır.
Afrika Kıtası’na bağlı Şeyseller adası son yıllarda en popüler tatil destinasyonları arasında yer alıyor. Şeyseller tatili öncesinde işte merak ettiğiniz o ilginç detaylar…