Tarihi Haydarpaşa Garı’nın altında antik şehir bulundu. Restorasyon ile Marmaray çalışmalarının sürdüğü Haydarpaşa Garı’ndaki arkeolojik kazılarda 2 bin yıllık şehir bulundu.
Tarihi Haydarpaşa Garı’nın çevresinde bulunan tarihi kalıntılar nedeniyle Marmaray hattındaki ray döşeme çalışmaları durduruldu. İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulun’un kararıyla Marmaray hattı çalışmaları durdurulurken, gar bölgesinde yapılan kazılarda 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen bir şehir bulundu.
Tarihi Haydarpaşa Garı’nın altında antik şehir bulundu
Gar bölgesinde yapılan bu çalışmalarda ayrıca çok sayıda mezarlık da ortaya çıkarıldı.
Restorasyon çalışmalarının sürdüğü Haydarpaşa Garı çevresindeki arkeolojik kazılarda 2 bin yıllık olduğu düşünülen duvarla üzerinde koku kolyesi olan ve 1.000 yaşında olduğu düşünülen iskelet de bulundu Bizans dönemine ait çeşme bulunan kazıda, suyun içilebilir kalitede olduğu ifade edildi.
Akan tek Bizans çeşmesi
Alınan bilgiye göre kazı alanında bulunan su kanalları bu çeşmeye bağlanıyor. İstanbul’un akar durumda olan tek Bizans çeşmesi olduğu belirtilen çeşmenin suyunun içilebilir kalitede olduğu belirlendi. Arkeologlar, suyun temiz kalmasını o dönemin mimari faaliyetlerin özenle yapıldığını gösterir nitelikte olduğunu ifade etti.
üç müze uzmanı, 18 serbest arkeolog, 1 restoratör, 1 fotoğrafçı ve yaklaşık 400 işçinin görev yaptığı alanda, peronların olduğu kısımda ise Hellenistik döneme ait olduğu düşünülen ve demir kenetlerle birbirine bağlı kesme dörtgen blok taşlardan yapılan bir podyum bulundu.
Peronların kuzeyinde bulunan alanda sürdürülen çalışmalarda ise Batı yüzü kesme dörtgen blok taşlarla çok düzgün bir şekilde inşa edilmiş, sandık duvar tekniği ile yapılmış büyük bir duvar tespit edildi.
Yer yer kesintiye uğrayan ancak uzunluğu 100 metre, genişliği ise 3 metre olan bu duvarın henüz hangi döneme ait olduğu belirlenemedi. Ancak arkeologlar duvarın 2 bin yıllık bir geçmişe sahip sur duvarının devamı olduğunu düşünüyor. Duvarın önündeki toprak yapısını inceleyen arkeologlar limanın bu noktadan başladığını ifade ediyor.
2 bin adet sikke bulundu
Kazı alanında süren çalışmalarda şimdiye kadar yaklaşık 2 bin adet sikke bulundu. Altın ve gümüş sikkeler titizlikle incelenip numaralandırılıyor.
Bazı sikkelerin oldukça temiz durumda ve üzerindeki yazılardan nerede basıldığına ve dönemine ait bilgiler de yer alıyor.
Bulunan sikkelerden bazılar M.S. 610- 641 yılları III. Konstantinos, M.S. 527- 565 yılları I. Justinianus’a ait olduğu anlaşıldı.