Adana’nın merkez Yüreğir ilçesinde bulunan tarihi Misis antik kentinde kazılar başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adana Müzesi Başkanlığı’nda, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, İtalya’nın Pisa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giovanni Salmeri, Roma Enstitüsü’nden Anna Lucia D’Agata ve Yüreğir Belediyesi koordinasyonunda başlatılan çalışmalarda tarihte ‘ölümsüzlük şehri’ olarak bilinen ‘Misis’in gün yüzüne çıkarılması çalışmaları başlatıldı.
Çalışmaları yerinde inceleyen Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, önemli bir eseri dünya mirasına kazandırmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Bu çalışmaların başlaması için büyük çaba ve emek harcadıklarını belirten Başkan Çelikcan açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Misis, Çukurova kültür havzasının en önemli kentidir. 7000 yıldan günümüze kadar kesintisiz kullanılan kent, bu imajıyla diğer antik şehirlerden ayrılmakta ve bu yapısı kenti özel kılıyor.”
MİSİS’TE İZİNSİZ YAPILAŞMA
Böylesine önem arz eden tarihi bir yerin özellikle 1990 yılından günümüze kadar yoğun göçün getirmiş olduğu olumsuzluklarla işgal edildiğini aktaran Çelikcan, “Antik kent günümüze kadar büyük oranda tahrip edilmiş. Bu tahribat aynı hızla devam ediyor. Misis’in kaçak yapılaşmaya daha fazla kurban edilmemesi ve en azından şimdiki haliyle kurtarılabilmesi için projelerin hazırlanması, uygulanması ve toplumsal bilincin kazandırılması kaçınılmaz bir gerçeklik .” dedi.
Bölgenin SİT alanı olmasından kaynaklı olarak gerek belediyenin gerekse diğer kamu kurumlarının hizmet taleplerinin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca haklı olarak reddedildiğini vurgulayan Çelikcan, “Bu durum halk içinde olumsuz sonuçlar ortaya koydu. Sonuç olarak alt ve üst yapıdan yoksun çamurlu yollar, çevre düzenlemesinden uzak yapılaşma ve beraberinde işsizlikle gelen çeşitli sosyal problemler ortaya çıkıyor. Bu koşullarda kentlilik bilinci ve toplumsal entegrasyon sağlanamıyor.” açıklamasında bulundu.
MİSİS PROJESİNİN HAZIRLANMA NEDENİ
Tüm bu problemleri göz önüne alarak bir taraftan antik şehri kurtarmak, diğer taraftan sosyal devlet olmanın getirdiği yükümlülükle vatandaş mağduriyetini gidermek duygusu bu projeyi hazırladıklarını dile getiren Çelikcan, projeyle aynı zamanda, bünyesinde arkeolojik değere sahip taşları barındıran yapıların restorasyonu, konservasyonu ile birlikte hayatın devamlılığının sağlanmasının amaçlandığını vurguladı.
Misis Projesi’ni çok önemsediklerini kaydeden Çelikcan şunları söyledi: “Dünya kültürel mirasına kazandırılması yönüyle kültürel, vatandaşların sosyal yaşama kazandırılmasıyla sosyal, Çukurova turizmine yeni bir odak olacak olması nedeniyle turizm, kültür, turizm ve tarım-köy mantığıyla ekonomik girdilerin sağlanması bakımından ekonomik boyutu olan ve özel olduğuna inandığımız bir proje. “