Muğla’nın Fethiye ilçesinde tatil yapan turistler, çamur işleme makinasının başına oturarak kendi çömleklerini kendileri yapıyor.
Fethiye’nin tarihi ve turistik köylerinden Kayaköy’de yaşayan Emrah Berk, 17 yıldır çömlek üretimi yapıyor. Yok olmak üzere olan mesleğini yaşatmak için çalışan Berk, yaptığı birbirinden farklı çömleklerle turizme de hizmet ediyor. Özdellikle bölgeye özgü kültürel değerleri yansıtan figürler yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Günde 30 civarında çömlek yapan Emrah Berk, turistlere kendi hediyelerini kendilerinin yapmasına olanak veriyor. Çamur tezgahına oturan turistler berk’in talimatları doğrultusunda çamura şekil vererek istedikleri figürleri oluşturabiliyor. Oluşturulan bu figürler fırında pişirildikten sonra hediye paketi haline getirilerek turistlere teslim ediliyor.
“ÇÖMLEKÇİLİK MESLEĞİ YOK OLMAK ÜZERE”
Çömlek yapma sanatının yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer aldığını söyleyen Emrah Berk, çömlekçilik adı altında herhangi bir kurum olmamasından dert yanıyor. 17 yıl önce başladığı mesleğini yeni nesillere aktarabilmek için yetkililerden destek bekleyen Berk, kendisinin çömlekçiliği sevdirmek için gerektiğinde tezgahı turistlere bıraktığını söylüyor.
TURİSTLER ÇAMUR TEZGAHINA OTURUYOR
Bu şekilde mesleğin eğlenceli hale geldiğini ve turistlerin ilgisini bu işe çektiğini anlatan Berk, “Bu durum turistleri çok memnun ediyor. Kendi kafalarında tasarladıkları figürleri kendileri ortaya çıkarıyor. Bu elde ettikleri figürleri de hediye olarak alıp ülkelerine götürüyor. Tezgaha oturmak istemeyenler ise Kayaköy’e özgü figürleri alıyorlar. Hemen hemen Avrupa’nın her ülkesine kendi yaptığım çömlekleri gönderiyoruz.” dedi.