Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Nemrut dağı’nın UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne kaydedilmesinin 30.yılı sebebiyle “Adıyaman Kültür Turizmi Zirvesi”ne katıldı.
Turizm Bakanı; “Türkiye Turizmde Gelişiyor”
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, katıldığı zirvede, 2016 yılı turizmde yaşanan krizin Türkiye’nin turizm alt yapısının ve sektörün ne kadar dirençli ve sağlam olduğunu gösterdiğini, yeni strateji ortaya koyulması gerektiğinin ortaya çıktığını söyledi.
Türkiye’nin deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığını vurgulayan Bakan Avcı, “1980’lerde rahmetli Turgut Özal tarafından başlatılan turizm kampanyası o günden bu güne deniz, kum, güneş diyerek dünyanın 6.büyük destinasyonu olacak şekilde bu günlere geldik. Sadece deniz, kum, güneş, kıyı turizmiyle Türkiye gerçekten önemli bir yere geldi. Avrupa’da 4, dünyada 6’ncı durumdayız. Ama Türkiye işte Adıyaman örneğinde de görüldüğü gibi, Gaziantep örneğinde de görüldüğü gibi deniz, kum, güneşten ibaret değildir. Aklınıza gelebilecek bütün turizm türlerinde Türkiye doğudan batıya, kuzeyden güneye her tarafıyla olağanüstü bir potansiyele sahip. Biz bugüne kadar deniz, kum, güneşin ötesinde fazla kurcalamamışız” dedi.
Bakan Avcı,” İşte Türkiye böyle bir ülke. Halbuki artık Türkiye’nin ne olduğunu, nerede olduğunu, nasıl bir ülke olduğunu bilmeyen kalmadı. Şimdi bizim çok özelleştirilmiş tanıtımlar yapmamız gerekiyor. Adıyaman’da özelleştirilmiş tanıtım stratejisi için çok uygun bir alan oluşturuyor. Tanıtım stratejisinin çeşitlenmesi demek aynı zamanda pazarın da çeşitlenmesi demektir. Deniz, kum, güneş dediğiniz zaman kendinizi Rusya, Almanya, İngiltere pazarıyla sınırlandırmış oluyorsunuz. O parantezin dışına ürün olarak çıktığınız zaman pazar olarak da çıkmış oluyorsunuz. Şimdi arkeoloji dediğiniz zaman devasa bir Japonya ve Hindistan, Çin devreye giriyor. Gastronomi dediğiniz zaman tüm Orta Doğu ve Arap komşularımız devreye giriyor. Pazarımızı bu şekilde çeşitlendirme imkanımız ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Bakan Avcı, Adıyaman’ın tarihi ve kültürel bir değer olduğunu, 2003 yılından bu yana 58 milyon tl yatırım yapıldığını belirtti. Ayrıca Raylı sistem için yabancı firmalarla görüşüldüğü ve çeşitli kültür merkezleri, han ve hamam projelerinin yanı sıra, müzelerinde 2018 programına alındığı belirtildi.
Kaynak; 1