On binlerce turizm çalışanının işsiz kaldığı Türkiye’de, turizm işletmelerinin yabancı işçi çalıştırmasına dönük kısıtlamalar kaldırıldı. Türkiye’deki turizm lobi grupları bir süredir bu konuyu sık sık gündeme getiriyordu. Son olarak Antalya Ticaret Odası Başkanı Davut Çetin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a bu konuyla ilgili taleplerini iletmişti.
Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, turizm sektörünün yeniden canlanması ve sektörden gelen taleplerin karşılanması amacıyla önceki yıllarda sektöre sağlanan muhtelif kolaylıkların sürdürülerek 2021 yılında da uygulanmasına karar verildiği belirtildi.
Açıklamaya göre yabancı işçi çalıştırmaya ilişkin şu 3 temel karar alındı:
1.Normal koşullarda zorunlu olan ‘’bir yabancı işçiye karşılık 5 Türk vatandaşı istihdam etme’’ zorunluluğu turizm sektörünü kapsamayacak.
2. Çalıştırılan yabancı işçiye asgari ücretin üzerinde ücret ödeme zorunluluğu da turizm sektörü için geçerli olmayacak.
3. Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli veya belgesiz turizm işletmelerinin bünyelerinde izinli veya sözleşme ile faaliyet gösteren işletmelerde (kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil satışı vb. küçük işletmeler) en fazla iki yabancıya çalışma izni kriterlerine tabi tutulmaksızın çalışma izni verilebilecek.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamanın tam metni şöyle:
”Turizm Sektörü Yabancı Personel Çalışma İzin Başvuruları
(01.01.2021-31.12.2021)
2020 yılında tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına alan Kovid-19 salgını, küresel ekonomide büyük etkilere yol açarken bu süreçten en olumsuz etkilenen sektörlerin başında da turizm gelmiştir. Bu nedenle, gerek turizm sektörünün yeniden canlanmasına destek olunması, gerekse sahadan gelen taleplerin karşılanması amacıyla, önceki yıllarda sektöre sağlanan muhtelif kolaylıkların sürdürülerek 2021 yılında da uygulanması Bakanlığımızca uygun bulunmuştur.
Bu kapsamda, 01.01.2021-31.12.2021 tarihleri arasında geçerli olmak üzere:
Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli veya belgesiz turizm işletmeleri ile bunların bünyelerinde izinli faaliyet gösteren işletmeler (SPA, güzellik merkezi, spor merkezi, kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil vb. gibi küçük işletmeler), turizm seyahat acentaları, belgeli tatil köyleri ve turizm-animasyon organizasyon firmaları ile müstakil eğlence yerlerinde çalıştırılmak istenilen yabancılara en az ödenebilecek ücret başvuru tarihi itibariyle yürürlükte bulunan asgari ücretten daha düşük olamayacaktır.
Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli turizm işletmeleri, belgeli tatil köyleri, bünyesinde hamam sauna vb. kompleks bulunduran belgeli turizm işletmeleri veya Seyahat Acenta belgeli işletmelerle anlaşmalı hamam ve saunalar ve resmi makamlardan alınmış faaliyet izni bulunan termal oteller tarafından uzmanlık ustalık gerektiren işlerde istihdam edilecek yabancılar için en az on (10) Türk vatandaşı çalıştırılması halinde, her bir yabancı için ayrı ayrı beş (5) Türk vatandaşı istihdamına ilişkin kota ayrıca uygulanmayacaktır.
Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli veya belgesiz turizm işletmelerinin bünyelerinde izinli veya sözleşme ile faaliyet gösteren işletmelerde (kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil satışı vb. küçük işletmeler) en fazla iki yabancıya çalışma izni kriterlerine tabi tutulmaksızın çalışma izni verilebilecektir.”