Turizm Sektöründe Otelciliğin 2017 yılında beklentileri yüksek, ama sektörün önde gelenleri bu konuda neler söylüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ak Saray konuşmasından sonra, turizm sektöründe gözler 2017’de gurbetçilere çevrildi. Peki bu konuda turizmciler ne düşünüyor. Turizmde Otelciliğin 2017 beklentisi nedir? Gelecek yaz dönemi için otelciler ve birlikler neler düşünüyor. Genel tablo nasıl olacaktır.
Turizmde Otelciliğin Önde Gelenlerinin 2017 İle İlgili Görüşleri
Türkiye Otelciler Birliği ( TÜROB) Başkanı Timur Bayındır açıklaması, ” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı kampanyanın destekçisi olduklarını ve bu tarz kampanyaların turizm sektörünün ihtiyacı olduğunu. Yurtdışında yaşayan vatandaşların büyük bir potansiyeli olduğunu bu yüzden turizme katkısı olacağını, ama turizm sektörü için daha farklı yardım ve destek beklediklerini de belirtti.” Daha önce ki açıklamasında da, ” turizm sektöründe bir sorun yaşanmama durumunda veya olay olmama durumunda 5-6 ay içinde kendini toplayabilir”demişti. Ayrıca, ” Şimdiden, bir çalışma yapmazsak 2017 yılı da kayıp yılı olacaktır diye” Ocak ayındaki konuşmasında belirtmişti.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün açıklaması ise, “Türk Turizminin, Türkiye ekonomisine katkısı bu süreçte çok daha iyi anlaşıldı. Turizm, geçen yıllarda dış ticaret açığının %49’unu kapatırken, geçen sene %39’unu kapatabildi. Turizm destek paketinde sektörün pazarlamasını destekleyecek eksikler vardı. Günümüzde, işletmeler artık kendi içerisinde işletmelerin hayatiyetini devam ettiremez oldu. Dolayısıyla bugünkü ihtiyaç bambaşka. Sektörde ki işletmeler için finans ve istihdam paketine acilen ihtiyaç var. Sektördeki istihdam durumu da oldukça kötü durumda, kalifiye elemanları kaybediyoruz.” diye belirtti. Ayrıca, ” Rusya bu yıl belli bölgelere katkı sağlasa da yeterli olmayacağını ve Rusya’da ki krizin hala devam ettiğini belirtti. Bu yüzden Rusya’da paket satmanın daha da zorlaştığını ve fiyatlamada problemlerin yaşandığını. Bu yüzden, Rus turist sayısı artsa da gelirlerde fazla artış olmayacağını” konuşmasında ekledi.
Turizmde Otelcilik Ne Durumda?
2016 yılında Türkiye’de otel genel doluluk oranı %49,6 olarak açıklandı. Bu ortalama bir önceki senelere kıyas ile kötü bir tablo. Peki şu anda Türkiye’de ki oteller ne kadar faal, yapılan araştırmaya göre Türkiye genelinde 1,366 turistik tesis, Türkiye genelinde satılık. Türkiye’de satılık turistik tesislerin şehirlere göre dağılımı ise;
– İstanbul = 255
– İzmir = 170
– Antalya = 290
– Muğla = 210
– Diğer Şehirler = 669
Turizmde Ocak Ayı Verileri Gelmeye Başladı;
Turizm Sektöründe bölgeler üzerinden doluluk oranları gelmeye başladı. Antalya bölgesi bu sene ocak ayı verilerinde %8 geçen seneye oranla düşüş yaşadı. Ege bölgesi ise geçen sene üzerinden %18 düşüş ile ocak ayını geçirdi. Ocak ve Şubat ayları doluluk oranları genel açıdan bu bölgeler geçen senelerden de düşük oldukları gözlenmektedir. Turizmde otelciler nisan, mayıs, haziran, temmuz, haziran, ağustos, eylül ve ekim olarak beklenmektedir.