Türkiye, sağlık turizminde dünya liderliğini hedefliyor / Turizm Haberleri
İstanbul Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Filiz Çevirme, Türkiye’nin 100 milyar dolarlık sağlık turizmi pazarında liderlik şansı yakalayabileceğini belirtti.
Çevirme,ABD ve Rusya başta olmak üzere çok sayıdaki ülkenin sağlık sisteminde aksaklıklar yaşandığını, bu nedenle Türkiye’nin diğer ülkelere göre daha şanslı olduğunu belirtti.
Yapılan açıklamaya göre, CNR EXPO İstanbul’da düzenlenen İstanbul Health Expo Fuarı kapsamında gerçekleştirilen ”Sağlık Turizminde Hedef Pazarlar” sempozyumunda, Türkiye’nin önündeki fırsatlar masaya yatırıldı.
Sempozyumda yapılan konuşmalarda, sağlık turizminde ilk 10’da yer alan Türkiye’nin, 100 milyar dolarlık pazarda liderlik hesapları yapması gerektiği vurgulandı.
Sempozyumun moderatörlüğünü yapan İstanbul Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Filiz Çevirme de, büyük ülkeler olan ABD ve Rusya’nın sağlık sisteminde sorunlar yaşandığını belirterek, ”Bunu fırsata çevirip, pazardaki payımızı artırabiliriz” dedi.
ABD’nin sağlık ve sağlık sigortası sistemindeki aksaklıklara işaret eden Çevirme, ”ABD’den ve Rusya’dan milyonlarca insan sağlık sorunlarını giderebilmek için başka ülkelere yöneliyor. Bu iki büyük ülkenin gündeminde değiliz. Algıyı düzeltebilir ve hastaları buraya yönlendirebilirsek, bu büyük pazardaki payımızı artırıp lider olabiliriz” diye konuştu.
Çevirme, Türkiye’nin potansiyelini harekete geçirebilmesi için sağlık alanında kaydettiği gelişmeleri anlatması ve tanıtım yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.
İranlı uzmandan destek
ABD kuruluşu Abundances Yönetim Kurulu Başkanı İran asıllı Azita Motoghaddam ise, 50 milyon kişinin sağlık, 120 milyon kişinin diş hekimi sigortasının sahip olduğu ABD’de, yaşlanan nüfus için doktor kıtlığı ortaya çıkıyor. Türkiye’nin bu tablodan yararlanacak potansiyeli taşıdığını vurgulayan Motoghaddam, ”ABD’de her yıl ortalama 1,6 milyon kişi sağlık hizmetlerinden yararlanmak için başka ülkelere gidiyor, 19,2 milyar dolar harcıyor. Bu pazardan daha çok Hindistan ve Taylan gibi ülkeler pay alıyor. Oysa Türkiye bu ülkelerden daha iyi bir altyapıya sahip” şeklinde konuştu.
”Ruslar da gidecek yer arıyor”
Rus sağlık uzmanı Lena Kargapoz Tseva da, ülkesindeki sağlık sisteminin karmaşıklığından yakınarak, halkın yurt dışına yöneldiğini söyledi. Tseva, ”Sağlık için ayrılan bütçe giderek düşüyor. Bu durum Türkiye gibi ülkelere yönelimi artıracak. Ancak dikkat etmek gerekir ki, İsrail ve Almanya Rusları çekebilmek için çok çalışıyor” dedi.
Yapılan diğer konuşmalarda ise, Türkiye’nin Kuveyt, İran gibi ülkelerden hasta çekebileceği, bu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.