Türkiye’de Yurt İçine (İncoming) Seyahat’in Çöküşü, Yurt Dışı (Outgoing) Yapan Firmaları Etkiledi
Son yıllarda Türkiye’de yaşanan terör olayları ve dış politika da izlenen yanlış strateji sonucu, Türkiye Turizmini krize sokmuş ve 2015 yılının son aylarında başlayan ve 2017’de de etkisi görülen bu kriz sonucu Incoming pazarının çökmesine, Avrupa’da kaynak pazarların Türkiye’yi tatil için tercih etmemeleri ve pazarın kaybedilmesine, Kruvaziyer turizminin ise tamamen Türkiye’den çekilmesine neden olmuştur. Bunun sonucunda Türkiye’nin bir çok bölgesinde turizm işletmeleri kapanmış veya işçi çıkartmaya gitmiştir.
Kriz Başlangıcından Bugüne Turist Sayılarındaki Değişim
2015 yılından bu yana yaşanan Turizm Krizi, Türkiye’ye gelen turistlerde düşüş yaşamasına neden oldu. Türkiye’de turist sayısı 2014 yılında 36.837.900 milyon turist sayısı ile zirveyi görmüş ve 2015 yılına hızlı başlamıştı. 2015 yılında beklenen sayı ise 40 milyon civarında olmasına rağmen, beklenen gerçekleşmemiş ve bir önceki seneye göre düşük bir ziyaretçi sayısı ile 36.244.632 milyon turist sayısına ulaşılmıştı. Terör olayları ve dış ilişkilerde bir çok kaynak pazarı ile yaşanılan kriz nedeniyle, 2016 yılında turizm ağır yara alarak 25.352.213 milyon turist ağırlamış ve Antalya bölgesi, İstanbul başta olmak üzere bir çok bölgede oteller kapanmış, MSC, Royal Caribbean gibi bir çok uluslararası kruvaziyer firmaları Türkiye rotasını değiştirmiş ve Türkiye’ye ziyaretlerini iptal etmişlerdi. Avrupa ve İskandinav ülkelerinden bir çok hava yolu firması ise Türkiye uçuşlarını iptal etmişti. 2017 yılı ilk sabahına Reina saldırısıyla uyanan Türkiye, krizin yaralarını sarmaya çalışsa da Referandum sürecinde oluşan diplomatik kriz sonucu, Almanya ve Hollanda pazarına darbe vuruldu. 2014 yılında Almanya’dan gelen turist sayısı 5,250,036 milyon ve Hollanda’dan ise 1,303,730 milyon olarak gerçekleşmiştir. 2015 yılında ise iki pazardan gelen turist saysı toplamı ise 6,813,216 milyon kişi olarak ziyaret gerçekleşmiştir. Ama 2016 yılında turizmin ağır yara alması sonucunda Almanya ve Hollanda pazarlarının toplam ziyaretçi sayısı 5 milyon ‘dan az olmuştur. Bu yıl Rusya ile araların düzelmesi ve Antalya’ya gelen Rus Turist ile turizmcileri umutlandırsa da krizin etkileri hala sürüyor.
Türkiye Turizmde Kriz Yaşarken, İspanya ve Yunanistan’da Altın Çağ Yaşanıyor
Türkiye turizmde kriz geçirirken, İspanya 2016 yılı sonucu 75,3 milyon yabancı turist ağırlamış, Yunanistan ise 30 milyon yabancı turist sayısına ulaşmıştır. Yunanistan’da ise 1 milyon üzerinde Türk turist ziyaretçi elde ederek, Türkiye, Yunanistan’ın 5. kaynak pazarı olmuştur. 2016 yılında İspanya’nın Turizm geliri olarak 20 milyar Euro elde etmiştir. Türkiye ise 4 milyar Euro’dan az gelir elde etmiştir.
Türkiye’de İncoming’in Çöküşü, Outgoing’i de Etkiliyor
Türkiye’ye gelmeyen yabancı turist İncoming(Yurt içi hizmet veren seyahat firması) firmalarını kapanmaya yönlendirirken, aynı zamanda Outgoing (Yurt dışı hizmet veren seyahat firması) seyahat acenteleri ve tur operatörlerini de zora sokuyor. Çünkü, Türkiye’ye gelmeyen yabancı turist, daha çok Akdeniz ülkelerinden İspanya ve Yunanistan’ı tercih ediyor. Bunun sonucunda Türkiye’den yurt dışına turlar düzenleyen firmaların veya yurtdışına tatil paketleri satan firmaları zor duruma sokuyor. Bunun durumun birinci nedeni ise, Türkiye’ye gelmeyen Alman, Hollandalı, İngiliz ve İskandinav ülkelerinde yaşayan vatandaşların İspanya, Yunanistan ve İtalya gibi destinasyonları (tatil bölgeleri) tercih etmeleri sonucu bu destinasyonlarda yoğunluğun artmasına yol açmaktadır. İkincisi ise, Türk turistin son dakika tatil planı yapması sonucu ile gerçekleşmektedir. Türkler,seçtiği tatil destinasyonlarında rezervasyonu da son dakika da yaptırmaya çalışması ve bunun sonucunda, outgoing yapan tur operatörleri veya seyahat acentelerinin müsait otel rezervasyonu, uçak bileti gibi hizmetlerde yer bulamamakta ve son dakika rezervasyon taleplerini karşılayamamaktadır.
Türk Turist’in Yurt Dışı Tatili İçin Artık Dahada Erken Rezervasyon Yaptırması Gerekiyor
Türk turist son yıllarda hem Yunanistan, hem de İspanya gibi ülkeleri tercih etmekteler. Ama, Akdeniz turizminde önemli bir yer de olan İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerde tatil planı yapan Türk turistler, çoğunlukla son dakika rezervasyon talepleri yapmaktalar. Ama, tercih ettikleri ülkelerin turist yoğunluğu nedeni ile bu ülkelerde otel rezervasyonu ve uçak bileti rezervasyonu bulmaları zorlaşmakta, tercih ettiği ülkelere tur operatörleri veya seyahat acenteleri aracılığıyla gitmek isterlerse de istedikleri tarihlerde yoğunluk yaşandığından yine turizm firmaları yardımcı olamamaktalar veya taleplerini daha farklı tarihlere yönlendirmektedirler. Bu durum hakkında bir çok Outgoing Tur Operatörü, son yıllarda Güney Avrupa Ülkelerinde artan talep ve bu ülkelerdeki turist yoğunluğu sonucu, Yurt dışında bu ülkelere tatillerini planlayan Türklerin tatil rezervasyonlarını kış döneminde kesinleştirmek gerektiği tavsiyesini veriyorlar.
Garanti tur paketlerinde de yaşanan yoğunluklardan dolayı Outgoing yapan turizm firmalarının bu yoğunluğu aşmaları için Türk turistlerine farklı destinasyon veya farklı tarih sunmaktan başka bir ihtimal olmadığı görülmektedir. Bayramlar ve 15 günlük yaz tatili için yurt dışı tatil planı yapanlar için, rezervasyonları için bir an önceden yapmaları ve son dakikaya bırakmamaları gerektiğini bir çok acente yetkilisi tarafından dile getiriliyor.
Türklerin yoğun talep gösterdiği