Booking.com İle Gündeme Gelen Online Seyahat Pazarı Türkiye’de Büyüme Oranı Herkesi Hayrete Düşürdü
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB)’ın, Booking.com’u dava etmesi ve Türkiye’de erişim yasağı getirilmesinin sektörde yankıları devam ederken. Bir taraftan da araştırmalar online seyahat pazarının ne kadar büyüme gösterdiğini araştırmaya başladılar. İnternetin gelişmesi ile turizm sektörüne katkısı ise inanılmaz derece de büyük boyutlarda.
Online Seyahat Pazarı 2016 Geliri 500 Milyar Dolar’dan Fazla
Rakamlara bakıldığında, internet üzerinden yapılan rezervasyonlarda hızlı artış olduğu, artık bir seyahat acentesine gitmeden dünyanın her yerinde otelleri inceleyip, rezervasyon yapmanın dayanılmaz cazibesine her yıl çok daha fazla insanın kapıldığı gözlemleniyor. Öyle ki bu ilgi ile online seyahat pazarı 2016’da 590 milyar dolara ulaştı. 2020’de ise 800 milyar doları aşması bekleniyor. Online seyahat pazarı Türkiye turizminde de hızlı bir büyüme evresi içinde. Türkiye’ye Avrupa Birliği ülkelerinden gelen turistlerin yüzde %67’si uçak biletlerini, %55’i ise konaklamalarını online alıyor. Online seyahat pazarı Türk turizmindeki payı %15 seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.
Rezervasyonlarda Mobil Cihazların Etkisi Artıyor
Günümüzde online kanallara girenlerin yarısı tablet ve telefonlarla mobil yönetimi tercih ediyor.Dünya online seyahat pazarındaki cironun 100 milyar dolardan fazlası mobil kanallarla yapılıyor. 2020’de 200 milyar doları aşacağı belirtiliyor. Akıllı telefonlarla internete bağlananların yüzde 45’i rezervasyon gerçekleştirirken, işlemlerde mobil telefon kullanımının %70’lere yükselmesi bekleniyor. Günümüzde dünya online seyahat pazarında en fazla işlem hacmi olan bölgeler Kuzey Amerika, Asya ve Batı Avrupa olarak başı çekmektedirler.
Pazarın Patronları ve Yenileri
Türkiye’de erişim engeli alan Booking.com’un haricinde online sayahat pazarında başka güçlü kişilerde bulunuyor. Booking.com ABD merkezli Priceline Group’a ait bir internet portalı. Grup bünyesinde ayrıca priceline.com, Agoda.com, Kayak, Rentalcars.com, Opentable portalları da bulunuyor. Online pazarın diğer oyuncusu Expedia grubu ise Expedia.com, Hotels.com, Hotwire, Travelocity, Egencia, CarRentals.com, Orbitz.com, Cheaptickets.com portalları ile hizmet verirken, Tripadvisor ile Citrip.com online pazarın diğer güçlü firmaları olarak öne çıkıyor. Pazara giren yeni oyuncular ise Airbnb Inc., eDreams ve Lastminute.com dikkat çeken yeni portallardan bazıları.
Sektörün en büyüğü 60,8 milyar dolarlık ciro ile Expedia Inc. ve İkinci sırada ise 55,5 Milyar dolarlık ciro ile priceline group yer alıyor. İki şirketin pazardaki toplam payı 2011 yılında %38 iken 2015 yılında %65 ‘e çıktı. 2016’da Google, online seyahat pazarında 12,2 milyar dolar gelir sağladı. Bu tutar, aynı yıl Türkiye’de turizm pazarının üçte biri kadardır. Özellikle küçük otel işletmeleri pazarda ki rakiplerine eşit imkanlarla karşılarına çıkma fırsatı sundukları için online seyahat sitelerinde yer almak istiyorlar.