Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, vize uygulamasının Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ilişkilerde zorluk yarattığını söyledi.
Uras, Yunanistan Turizm Kurumu’nun (EOT) kuruluşunun 60. yıl dönümü dolayısıyla Atina’daki Akropolis Müzesi’nde düzenlenen panelde, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, iki ülke arasında turizm alanında her türlü işbirliğine hazır olduğu yönündeki mesajını iletti.
Turizmin gayet dinamik bir branş olduğunu belirten Uras, bu alanın doğru bir şekilde kullanılması durumunda her iki tarafın da kazançlı çıkacağını, bu kapsamda Türk vatandaşlarına uygulanan Schengen vizesine çözüm bulunmasının gerekli olduğunu vurguladı.
Büyükelçi Uras, bir Türk ailesinin Ege kıyılarına geldiğinde görebildiği adalara, vize engeli nedeniyle gidemediğini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina ziyareti sırasında imzalanan anlaşma çerçevesinde özel pasaportlara vizenin iptalinden sonra, Yunanistan’a giden Türk vatandaşlarının sayısında yüzde 180’lik bir artış kaydedildiğine dikkati çeken Uras, bunun tüm pasaportlarda uygulanması durumunda hem turizm alanı hem de yeni işyerlerinin kurulmasında olumlu rol oynayacağını, Türk işadamlarının ise Yunanistan’da yatırım yapacaklarını belirtti.
Türkiye’nin şu anda ekonomi alanında dünyada 16’ncı, Avrupa’da ise 6’ncı sırada yer aldığını, kalkınma hızının yüzde 10, ayrıca AB’ye aday bir ülke olduğunu ifade en Uras, her iki ülkenin de geleceğinin doğuda olduğunu söyledi.
İstanbul’un, gerek ticari gerekse turizm açısından önemli bir merkez olduğuna değinerek, çok sayıda Yunan işadamının Türkiye’de şirket açıp yatırım yapma talebinde bulunduğunu dile getiren Uras, geçen sene Türkiye’den Yunanistan’a 600 bin, Yunanistan’dan Türkiye’ye ise 700 bin kişinin geldiğini söyledi.
Uras, iki ülke arasında karşılıklı işbirliği çerçevesinde ileride bu rakamların daha da yükseltilmesi hedeflendiğini kaydetti.
Panele katılan THY Genel Müdürü Temel Kotil de THY’nin güçlü bir sefer ağına sahip olduğunu ancak en iyi yolculuğun vizesiz yolculuk olduğunu söyledi.
Bu konudaki engelin kaldırılması durumunda iki ülkenin turizm alanında ortak bir marketing kurabileceğini belirten Kotil, Rusya’yı buna örnek göstererdi.
Daha önce vize engeli nedeniyle bir Moskova ziyaretine oğlunu götüremediğini ifade eden Kotil, ancak bu engelin kaldırılmasından sonra THY’nin Moskova’ya düzenlediği günlük seferlerin yanı sıra çok başarılı bir iş birliğinin de sağlandığını bildirdi.
Kotil, THY’nin dünya çapında iyi örgütlenmiş güçlü bir sefer ağına sahip olduğunu, Atina ve Selanik arasında olduğu gibi Balkanlar’a, Avrupa’ya, Ortadoğu’ya ve kalkınmanın ve medeniyetlerin bulunduğu tüm ülkelere günlük seferler düzenlediğini belirterek, arzusunun tüm dünyadan yolcu taşımak olduğunu ifade etti.
Kotil ayrıca, İstanbul’da yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli yeni bir havaalanının inşa edileceğini ve böylelikle şehrin uluslararası alanda büyük bir kavşak durumuna geleceğini belirtti.
Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanı Pavlos Gerulanos ise Schengen anlaşmasının üye olmayan ülkelerin vatandaşlarının seyahat etmelerini olumsuz etkilediğini belirterek, bu konuda bir dizi değişikliğe gidilmesinin tasarlandığını söyledi.