Türkiye’nin turizme geri dönüşü Tourism Review’e konu oldu. Tourism Review Türkiye’nin turizm alanındaki değişimini ve canlanmasını sayfalarına taşıdı.
Kötü giden birkaç yıldan sonra bu yıl canlanan Türkiye’nin turizminin geri dönüşü Tourism Review’e konu oldu. Tourism Review Türkiye’nin 2018 yılında turizm alanındaki değişimini ve canlanmasını ele aldı.
Türkiye’nin turizme geri dönüşü Tourism Review’e konu oldu
Tourism Review’da yer alan habere göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre geçtiğimiz yıl 37 milyon ziyaretçi ağırlayan Türkiye, 2018’de ise 40 milyonun üzerinde turist konuk etti.
Önümüzdeki yıla kadarki süreçte 48 milyon turist ağırlamayı hedeflediklerini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ise 2019 yılında da önemli bir artış beklediğini söyledi.
Önümüzdeki süreçte reklam bütçelerini arttırarak Avrupa’ya odaklanmak ve özelikle İngiliz ve Alman ziyaretçileri yeniden kazanmak istediklerini vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Rusya ve Suudi Arabistan’dan gelen konukların da hedef kitle arasında yer aldığını sözlerine ekledi.
Rakamların geneline bakıldığında bir artış gözlense de, Türkiye’nin turizm alanındaki kaynak pazarlarından biri olan bilinen Almanya’dan gelen turist sayısında önemli bir düşüş yaşandı. Türkiye’yi 2015’te 6 milyona yakın Alman turist ziyaret etmişti.
Bu yılın Ocak – Ekim arasındaki verilere bakıldığında ise en fazla turistin 5 milyon kişi ile Rusya’dan geldiği görülüyor. İngiltere’den gelen ziyaretçi sayısı ise 1 milyon 890 bin olarak belirlendi.
Rezervasyonlarla birlikte fiyatlar da arttı!
Türkiye’ye yönelik rezervasyon oranları yükselişe geçerken, otel fiyatları da artış yaşandı. Fiyatlar Eylül ayında yüzde 0.8 oranında yükselerek, 70,8 seviyesine çıkarken, ilk 9 ayda ortalama yüzde 66,8 oldu. Aynı dönemde bir otel odasının ortalama fiyatı oda başına gecelik yüzde 5,1 artarak 72,1 euro seviyesine ulaştı. İstanbul için ortalama gecelik fiyatlar ise 66 eurodan 82,6 euroya yükseldi.
Çatışmalar turisti etkilemiyor
Türkiye şu anda bazı ülkelerle siyasi olarak çatışma halinde olmasına karşın, bu ülkelerden gelen ziyaretçi sayısında düşme gözlenmedi. Ocak ve ekim ayları arasında İsrail’den gelen ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse yüzde 15 yükseldi. Mısır’dan gelen ziyaretçi sayısında yüzde 50 civarında artış görülürken, Ermenistan’dan gelen ziyaretçi sayısı da yüzde 8 arttı.
Kurdaki dalgalanma sorun olmadı
Seyahat uzmanları Türkiye ekonomisindeki dalgalanmaları bir sorun olarak görmüyor. Türk Lirası bu yıl euro ve dolar karşısında değerini yüzde 40 kaybederken, enflasyon yüzde 24’e çıktı. Oteller euro, pound ve dolar cinsinden oranlarını beyan etmeye devam ettikleri için bu durumdan faydalanabiliyor ve yüksek döviz kurları sayesinde tatil başına kazandıkları lira önemli ölçüde artıyor.
Ekonomide bir ihracat ürünü olan turizm krizin ana kazananlarından biri oldu. Türkiye için en önemli olansa turizmin yeniden canlanmaya başlamış olması. Ziyaretçiler, politik olaylar, çatışmalar veya krizden bahsetmek yerine yeniden Türkiye’de ilginç destinasyonlardan bahsetmeye başladı.