Bursa’da turizmi üç ayak üzerine oturtmaya çalıştıklarını söyleyen Vali Şahabettin Harput, bunların ise termal zenginlik, tarih-kültür-medeniyetler zenginliği ve Uludağ olduğunu belirtti.
Bursa Valisi Şahabettin Harput, BTSO Başkanı Celal Sönmez’in Baia Otel’deki ev sahipliğinde Bursa’daki turizmcilerle buluştu. Rixos Otellerinin sahibi Fettah Tamince’nin de davetli olduğu iftar yemeğinin ardından, Bursa turizminin nasıl canlandırılacağı konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. Vali Şahabettin Harput’un önderliğinde düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar, BTSO Başkanı Celal Sönmez, İlhan Parseker, Özel İdare Genel Sekreteri Kemal Demirel, Türsab Başkanı Mehmet Akkuş, Gümtob Başkanı Haluk Beceren, Hayri Yazıcı, Işık Uğurtuğ, Ceyhun Özüm, Selim Sayılgan ve Bursa’daki tüm otel sahipleri ile turizm sektörünün temsilcileri katıldı.
Bursa turizmi için Fettah Tamince’nin, kendi tecrübeleri ve deneyimlerini Bursalılarla paylaşması için davet ettiğini ifade eden Vali Şahabettin Harput, şehre geldiği ilk günden beri turizmi hep öne çıkarmaya çalıştığını ifade etti. Turizmi üç ayak üzerine oturtmaya çalıştığını belirten Vali Harput, “Birincisi termal zenginliği, ikincisi tarih, kültür, medeniyetler zenginliği, üçüncüsü de Uludağ ayağı idi. Bursa’daki bu çok yönlü zenginlik ülkemizin hiçbir yöresinde yok. Bursa’da belki sanayileşme ile Bursa insanı refahı, zenginliği yakalamış, bu çerçevede turizm zenginliklerinin değerlendirilmesine çok da fazla ihtiyaç duymamış olabilir. Ama artık bugün bunun zamanı geldi ve bu noktada memnuniyetle görüyorum ki, ciddi bir heyecan ve farkındalık oluşmuştur. Şu an 3 tane olan 5 yıldızlı otelimiz, herhalde iki sene içerisinde yediyi, sekizi bulacaktır.” dedi.
Vali Şahabettin Harput, bunu da bu alandaki güzel gelişmelerin göstergesi olarak gördüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bursa’da bu hareketin başlatılabilmesi için valilik olarak ne yapabiliriz sorusunu hep sordum. Yaptığımız ilk iş bir turizm birliğinin kurulması oldu. Bursa’nın tümüyle ele alınıp, tanıtıldığı, anlatıldığı bir birlik. Bu birliğin kurulmasıyla bir tanıtım kiti yapmaya ve fuarlara talip olmaya başladık. Ayrıca Bursa’nın sağlık turizmi açısından da dünya şehri olabileceğini düşünüyoruz. Özellikle yaptığım araştırmada Uzakdoğu’dan, Japonya’dan, Kore’den bu alanda bölgemize büyük bir ilgi olduğunu öğrendim.”
Bütün bu zenginliklere rağmen Bursa’ya gelen turist sayısının yıllık 150 bin civarında olduğunu söyleyen Vali Harput, “Bir Antalya’ya, bir İstanbul’a gelen turist sayısının yanında bunu anlamak mümkün değil. Biz gelen turist sayısını arttırmak ve gelen insanı Bursa’da tutmak istiyoruz.” dedi.
Rixos Otelleri sahibi Fettah Tamince de yaptığı konuşmada; grup olarak 15 bin yatağa sahip olduklarını, geçen yıl 200 bin kişiyi konuk ettiklerini ve 6 ülkede çalıştıklarını söyledi. Fettah Tamince, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada turizm çok önem kazanan sektörlerden bir tanesi. 2008 verilerine göre 850 milyon kişi seyahat etmiş. İstatistiklere baktığımızda sektör her yıl ortalama yüzde 4,5 büyümüş. Harcamalarda yüzde 8,5 gibi bir artış söz konusu. Yaklaşık 1 trilyon dolarlık bir sektörden bahsediyoruz. Bu sektörün önemini gören her ülke ciddi yatırımlar yapıyor ve bundan büyük pay almaya gayret gösteriyor. Bursa’nın da bu paydan gereği kadar yararlanması için, eğer konu termal ise bu yatırımın bölgenin en iddialı termal merkezi olması gerektiği ve sadece bir otelle değil, bunun bütün boyutlarıyla düşünülerek ele alınması gerekir.”
Uludağ’ın bütün dünya kayak merkezleriyle yarışacak şekilde tasarlanarak uygulamaya geçirilmesi ve her yönüyle mükemmel bir alt yapının oluşturulması gerektiğini vurgulayan Fettah Tamince, Bursa’nın konum ve doğal zenginlikleriyle sağlık turizmi açısından özellikle Ortadoğu ve İslam alemi için önemli bir merkez olabileceğini ifade etti.
Toplantı sonunda 2023 Bursa Master Planı hazırlattığını ifade eden Vali Şahabettin Harput, bununla ilgili Aralık ayında bir çalıştay yapacaklarını, bunun 2023 turizm hedeflerinin her yönüyle ele alındığı önemli bir çalışma olduğunu ifade etti. Toplantı diğer 32 katılımcının görüş ve önerilerinin ardından sona erdi.
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 26) Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 27)