Türkiye’de yeni bir döneme giriliyor. Turizm sektörü, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Kültür’ ve ‘Turizm’ olarak ikiye ayrılmasını beklerken, bakanlığın tamamen kapatılacağı iddia ediliyor.
Türkiye’de yeni bir döneme giriliyor. Turizm sektörü, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Kültür’ ve ‘Turizm’ olarak ikiye ayrılmasını beklerken, bakanlığın tamamen kapatılacağı iddia ediliyor.
Türkiye’de iktidarda bulunan hükümet, Kanun Hükmünde Kararnamelerle bakanlıkları yeniden yapılandırmaya hazırlanıyor.
Turizm ile birlikte 7 bakanlık kapatılacak
Hükümet, KHK’larla yeniden yapılandırmaya hazırlandığı Bakanlar Kurulu(na ilişkin bir taslak hazırladı. Buna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da dahil olduğu 7 bakanlık kapatılacak.
Hazırlanan taslağa göre, 21 mevcut bakanlıktan Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı kapatılacak.
Ekonomi başta olmak üzere birçok bakanlığın yetki ve sorumlulukları artacak.
Maliye, Ekonomi ve Kalkınma tek çatı altına alınıyor
En büyük değişiklik ekonomiden sorumlu bakanlıklarda gerçekleştirilecek. Hürriyet’in haberine göre, Maliye, Ekonomi ve Kalkınma bakanlıkları tek çatıda toplanacak. Bu bakanlığın bünyesine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile turizmin de alınması tartışılıyor.
Ekonominin tek elde toplanmasının amaçlanmasına rağmen son aşamada karar alma güçlüğü sebebinden ötürü bu yapının ikiye bölünebileceği veya turizmin ayrı bir bakanlık olabileceği de ifade ediliyordu.
Daha önce gündeme gelen haberlerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kapatılarak ‘kültür’ bölümünün Milli Eğitim Bakanlığı’na, ‘turizm’ bölümünün ise üçü bir arada toplanacak olan Maliye Ekonomi Kalkınma Bakanlığı’na devredileceği belirtilmişti.
Bakanlıkların yapılarına da el atılacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yeni adı Sanayi ve Bilim Bakanlığı olarak değiştirilecek. Bu bakanlık aynı görevi üstlenecek. Çalışma Bakanlığı’nın adı İş Hayatı ve Güvenliği olarak değiştirilecek.
Bu bakanlığın çalışma alanı da aynı kalacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sadece Şehircilik Bakanlığı olarak anılacak. Ancak bu bakanlığın yapısında hem çevre faaliyetleri hem de su işleri olacak. Kapatılan Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın görevlerinin yarısını bu bakanlık üstlenecek.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın orman alanlarıyla ilgili tüm faaliyetleri Tarım Bakanlığı’na verilecek. Bu bakanlığın adı Orman Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın adı Enerji ve Doğal Kaynaklar olarak değiştirilecek ancak yapısında bir oynama yapılmayacak.
Bakanlar Kurulu toplantısı
Taslağa göre, Adalet Bakanlığı aynen kalacak. Aile Bakanlığı’nın adı Aile ve Toplum Bakanlığı olarak değiştirilecek. Bu bakanlık yine kadın, erkek, yaşlı, genç, çocuk ve engellilerle ilgili politika geliştirecek.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın görevlerinin büyük bölümünü bu bakanlık üstlenecek. Ancak spor konusunda henüz karar verilmedi. Dışişleri Bakanlığı, AB Bakanlığı’nın tüm görevlerini üstlenecek.
Ayrıca TİKA ve Yurt Dışı Türkler Başkanlığı gibi başbakan yardımcılıklarında olan kurumlar da bu bakanlıkla ilişkilendirilecek. İstenirse AB konusunda bir cumhurbaşkanı yardımcısı da görevlendirilebilecek.