Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 11-21 Şubat 2012 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Venedik Karnavalı tarihi ile de oldukça ilginç ayrıntılar var. İşte Venedik Karnavalı Tarihi;
NationalTurk ‘te yer alan bilgiye göre, Karnavalın simgesi olan ve Hristiyanlık öncesi kültürden kalan maskeler, o dönemde günlük yaşantının bir unsuru konumundaydı. Maske kullanımı özellikle kimliğini gizlemek isteyenlerin başvurduğu bir durumdu. Maskeler etik değerlerin kaybında da büyük rol oynarken,fahişeler ve kumarbazların yanısıra peder ve rahibelerin de kimliklerini gizlemek için maske kullanıp aktif seks hayatına katıldıkları ortaya çıktı. Böylelikle maske kullanımı yasaklandı ve sadece karnavalla sınırlı kılındı.
Marco Polo’nun seyahatleri Venedik ‘i doğu ve uzakdoğuya bağladı ve kentin ticari önemini arttı. Ticaretin yoğun olarak yaşandığı Venedik ‘de coşku hep taze tutuldu. Venedik Karnavalı tarihinin 1094’e kadar dayandığı söyleniyor ancak karnavalın resmi tarihi 1298. Karnaval temelini pagan kültüründe yer alan baharı karşılama kutlamalarından alıyor.
1800’lü yıllardan itibaren Venedik Krallığı’nın yıkılmasıyla el değiştiren Venedik’de sınırsızlığın simgesi olan karnaval da yasaklamalara maruz kaldı. Yüzyıl sürek yasaklamadan sonra Venedik Karnavalı 1979’da küllerinden yeniden doğdu. Yeniden doğuşuyla birlikte ise karnavalın entellektüel kimliğine vurgu belirginleştirilerek, karnavalın amacının yılda bir kez de olsa zengin ve fakir, soylu ve sıradan insan arasındaki farkın kalktığı, herkesin eşitlendiği bir demokrasi simgesi olduğu görüşü güçlendi.
Büyük bir görsel şölen
Dünden bugüne Venedik Karnavalı ‘nda büyük bir görsel şölen yaşanıyor. Her yıl karnavalda kesintisiz eğlence yaşanırken,kentin hemen hemen her köşesinde sanat gösterileri düzenleniyor.
Karnaval süresince kadınlar erkekler sosyal statüsü ne olursa olsun istediği maskeyi takıp, altın ve gümüşle süslenmiş ipek kostümler giyer ve sokaklarda kimse tarafından tanınmadan dans edip şarkı söylemenin tadına varır.