Alınan yeni kapanma kararı turizm sektörünü bir kez daha kaosun içine attı. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede, bundan sonraki otel ve uçak rezervasyonları için ‘seyahat belgesi’ şartı getirirken, yasaklardan önce yapılmış ileri tarihli rezervasyonların akıbetinin ne olacağını açıklamadı.
İlker Ülsever: Genelgeyle ortaya çıkan sorunları çözün
Bu bayramın kendileri için can suyu olmasını bekleyen iç pazar acentelerinin hayal kırıklığı yaşadığını belirten TÜRSAB Yönetim Kurulu Hukuk Başdanışmanı Avukat İlker Ülsever, ‘’Güvenli turizm sertifikası ile turistlere ‘korkmayın otellere gelin’ derken, yerli turistlere neden ‘korkmayın otellere gelin’ diyemiyoruz sorusunu tekrar tekrar sormak istemiyorum. Ancak bayramdaki rezervasyonları ortadan kaldıran bu genelgeyle birlikte ortaya çıkan sorunları da çözün diyorum.’’ dedi.
Kısıtlamalardan önce alınan biletler ve otel rezervasyonları ne olacak?
Yayınlanan genelgeyle 29 Nisan – 17 Mayıs tarihleri arasında uçak, teren, gemi, otobüs vb ulaşım araçlarına bilet alabilmek için seyahat izin belgesi göstermenin zorunlu hale getirildiğini hatırlatan Ülsever, ancak kısıtlamalar getirilmeden önce alınmış biletlerin ve otel rezervasyonlarının ne olacağının yanıtının olmadığını ifade etti.
‘’Yine acentelerle misafirler baş başa kalacak’’
Hava yolu şirketlerinin ve otelcilerin müşteriden tahsil ettiği parayı iade etmeyeceğini ve yine acentelerin müşterilerle baş başa bırakılacağını ifade eden İlker Ülsever, uçak biletleri ile ilgili sorunun Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.
‘’Kültür ve Turizm Bakanlığı genelgeyle sorunu çözebilir’’
Bu gibi durumlarda acentelerin otellere ödemiş olduğu avansların geri ödenmesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetkisinde olduğunu belirten Ülsever, ‘’Kültür ve Turizm Bakanlığı bu gibi durumlarda ödenmiş avansların iadesini ‘İlişkiler Yönetmeliği’ne koyacağı bir hükümle, tüketicilere iadeler, acentelere avans iadelerinin yapılması, acentelerle yapılmış sözleşmelere ‘no show’ uygulanamayacağı, sözleşme kayıtlarında yer alan ‘geri ödenmez’ kayıtlarının hükümsüzlüğü veya sözleşmede yer alan iptal tazminatlarının hükümsüzlüğü konularını yönetmelikle çözer ve insanların birbiriyle kanlı-bıçaklı olmalarının da önüne geçer.’’ ifadelerini kullandı.