Yaz tatilinde gözler yine komşuda! Türk seyahatseverlerin gözdesi Yunanistan ve Yunan adaları, yaz sezonunun en çok tercih edilen destinasyonları arasında yer alıyor.
Vize kolaylığı, düşürülen fiyatlar Yunan adalarını en gözde tatil alternatiflerinden biri haline getirdi. Öyle ki gemiye, uçağa atlayan soluğu adalarda alıp, yemeklerin ve eğlencenin keyfini çıkarıyor.
Romantizm adresi Santorini
Mikonos’la Santorini genellikle birlikte anılan iki ada. Oysa siyahla-beyaz kadar zıtlar. Tek benzerlikleri, muhteşem mimarileri. Beyaz, mavi çatılı şapelleri, şık butik otelleri birbirine benziyor fakat iki adanın da yaşam konsepti çok farklı. Volkanik adalar grubu olan Santorini’de M.Ö. 1650-1450 yılları arasında püskürmeye başlayan volkan, adanın 73 kilometrelik bir alanının deniz altında kalmasına neden olmuş. Birkaç adacıktan oluşan Santorini’nin yerleşim başkenti Fira adlı büyük ada.
Fira’dan botlarla geçilen Thirassia adası ise 40 hanenin yaşadığı ufacık bir köy. Santorini’ye ayak bastığınızda hissettiğiniz ilk şey huzur oluyor. Adanın tepesinde yer alan başkent Fira’daki kafelerden birinde oturup adayı ve muhteşem deniz manzarasını seyrederken “İyi ki gelmişim,” diyorsunuz. Büyülü Santorini Adası Turları için tıklayın
Muhteşem şehir Atina
Atina deyince akla Acrapolisteki Pantenon Tapınağı ve Parlamento’nun önündeki etekli askerler geliyor. Atina’daki Plaka’da yerlerin tamamen mermer olduğu bir bölge. Atina’yı eski şehir, yeni şehir diye ayıran Zeus Tapınağı’nın önündeki Hadrian Kapısı’ndan aşağıda kalan bölge Plaka. Semtin sokakları hediyelik eşya dükkanı ve restoranlarla dolu. Plaka’da bulunan Taverna Plaka Yunan folklorik danslarını izleyebileceğiniz bi taverna. Gerek yemekleri gerekse canlı müzikleriyle kesinlikle gidilmesi gereken yerlerden biri. Plaka’da meydanda yer alan büyük kilise Metropolitan Katedrali. Bu kiliseden aşağıya inerseniz karşınıza küçük restoranlar çıkıyor.
Keşfedilmemiş Midilli
Yunan adaları içinde en tenhası, en ucuzu, en çağıran, sarılan, kal diyeni Midilli. Ama kesinlikle en küçüğü değil. Bu adanın tamamını değil bisikletle, arabayla dolaşmak bile imkansız. Çünkü çok büyük. Yüzölçümü 1631 km. Girit ve Eğriboz’dan sonra Yunanistan’ın üçüncü büyük adası. Ama buna rağmen, mesela hiç de Girit gibi kalabalık, popüler, ‘gelişmiş’ değil. Son birkaç yıldır Türkler tarafından keşfedilmiş olduğuna bakmayın, turizm araştırmaları buranın henüz diğer adaların turizm potansiyeline ulaşmasına çok vakit olduğunu gösteriyor. Midilli Adasını keşfetmek için tıklayın
Geçmişten kalan güzellik Milos
Tüm adaya dağılmış olan birçok güzel köyüyle birlikte muhteşem Milos Adası’nın ziyaretçilerine sunabileceği pek çok şey var. Dar yolların üzerine kurulmuş beyaz badanalı evleri ile geleneksel Yunan Kiklad mimarisine göre inşa edilmiş balıkçı köyleri görülmeye değer. Tüm zenginlikleri ile sizi zamanda geriye götürecek olan Milos’a geldiğinizde Cyclades plajlarını, mermer döşeli meydanı ile Adhamas Limanı’nı ve Ege’nin muhteşem güzelliklerini gözler önüne seren Panayia Thalassitra Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
24 saat uyumuyan Mikonos
Parti adası Mikonos 24 saat ayakta. Plaj partileriyle başlayan eğlence sabaha kadar devam ediyor. Adaya Türkiye’den de tanıdık simalar sık sık tatil için gidiyor. Bu adada 24 saat hareket var. Dinginlik, sakinlik isterseniz kaçma noktaları yok değil. Ama Mikonos’a sakin bir tatil, deniz, kum, güneş için giden yok.
Mikonos’ta akşam yemeği 23.00 gibi başlıyor. Genelde bu saatte eğlence Paradise Beach’ten şehir merkezine kayıyor. Little Venice (Küçük Venedik) adlı bölge denize sıfır, yan yana kafe ve barların sıralandığı bir yer. Burası gün batımında herkesin içki içmek için uğradığı bir nokta. Genelde şampanyalar açılıyor ve buzlu karpuz dilimleriyle geliyor. Mikonos Adası Turları İçin Tıklayın
Şövalyelerin adası Rodos
12 Adalar’ın, Kos’la birlikte en büyük iki adasından biri olan Rodos, feribotla Fethiye’den yaklaşık bir buçuk saat uzaklıkta. UNESCO’nun küresel kültürel katılımının eseri olan ve Ortaçağ’ın izlerini taşıyan adada uluslararası bir havaalanı da var. Surların içinde yer alan ve ‘eskişehir’ olarak bilinen bölümünde şövalyelerin sarayı ve hastanesi, gotik tapınaklar, kemerler, Bizans kilisesi, açık olan bir hamam, çiçekli bahçeli iki katlı evler, müzeler ve galeriler bulunuyor. İtalyanların adayı fethinin izleri, mimarlıkta ve şehir planlamasında kendini gösteriyor (Sabah).