Koronavirüs salgını sürecinde normalleşme kararlarını artıran Yunanistan Balkan ülkelerine olan 14 sınır kapısından 7’sini yeniden açma kararı aldı. 1 Temmuz itibariyle açılacak sınır kapıları arasında Türkiye’ye açılan Pazarkule ve İpsala sınır kapıları da bulunuyor. Peki Yunanistan’a Arbayla Gitmek İçin Gerekli Evraklar neler? 2020 şartları ile ilgili detaylar haberimizde.
Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkilemeye devam ederken turizm ise en kötü etkilenen sektörlerin başında geliyor. Yaklaşık 3 buçuk aydır dünyanın büyük bölümünde uçak seferleri durduruldu. Ancak ülkeler turizmi ve uluslararası seyahati yavaş yavaş başlatıyor.
Uçak seferlerinin başlangıcından önce kara sınırlarının açılması kararı Yunanistan’dan geldi. Gelişmenin ardından akıllara “Yunanistan’a arabayla nasıl gidilir” sorusunu getirdi. Birçok gezgin salgın sonrası özel araçlarıyla sınır komşumuz olan ülkelere yapacakları seyahatleri planlamaya başladı.
Sınır komşularımız arasında yer alan Yunanistan ise hiç şüphesiz turizm için en çok tercih edilen komşumuz. İstanbul’dan yaklaşık 3 saatlik bir kara yolculuğu sonrası ulaşılan Yunanistan’a araçla geçebilmek için bazı belgeleri tamamlamanız gerekiyor.
Yunanistan’a Araçla Gitmek İçin Gerekli Olan Belgeler: 2020
- Pasaport
- Schengen Vizesi
- Uluslararası Sürüş Belgesi
- Yeşil Sigorta / Yeşil Kart
- Yurt Dışı Harç Pulu
- Pasaport ve Schengen Vizesi
Yunanistan’a gitmek için öncelikle en az 6 ay geçerliliği olan bir pasaporta sahip olmanız gerekiyor. Yunanistan, Avrupa Birliği Schengen bölgesine dahil olduğu için Schengen vizesi almanız da zorunlu. Schengen Vizesi almak için Yunanistan Konsolosluğu’nun yetkilendirdiği firmalardan randevu alıp gerekli evraklarla başvurunuzu yapmalısınız. Seyahat tarihinizden en az 2-3 hafta önce başvuru işlemlerine başlamanızda fayda var. İşlemler ve seyahatiniz hakkında her türlü bilgiyi World Travel Service’ten (WTS) öğrenebilirsiniz.
Not: Sınır geçişlerinde kapıda vize uygulanmıyor.
Yunanistan’a Gitmek İçin Yeşil Sigorta/Yeşil Kart Nasıl Alınır?
Rengi nedeniyle Yeşil Sigorta veya Yeşil Kart denilen belgeyi almak için Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na gitmeniz gerekiyor. Bu belgeyi Turing Kurumu’nun İstanbul’daki ofisinden de alabilirsiniz, Kapıkule ve İpsala Sınır Kapısındaki Turing kulübesinden de. Sınır kapısındaki kulübe 24 saat hizmet veriyor. Bu evrak tüm Avrupa ülkelerinde geçerli olan zorunlu bir sigorta. Yurt dışı kaskonuzu 15 gün ila 1 yıl arasındaki süreler için yaptırabiliyorsunuz.
Yeşil Kart almak için aracın ruhsatı, ehliyetiniz ve trafik sigorta kağıdınız yeterli. Ödemeleri nakit veya kredi kartıyla da yapabiliyorsunuz.
(Fiyatlar değişebilir. Güncel fiyatları Turing’in internet sitesinden kontrol edebilirsiniz.)
Uluslararası Ehliyet Nasıl Alınır?
Eğer ehliyetiniz yeni tip ehliyet ise hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Ancak eski tip ehliyet kullanıyorsanız yine Turing’de bir işlem daha yapmanız gerekiyor.
Uluslararası Sürücü Belgesi’ni almak için ehliyetiniz, üzerinde TC kimlik numaranız bulunan kimlik kartınız ve 2 adet fotoğrafınız olmak zorunda.
- Atina Uçakla Kaç Saat?
- Andros Gezilecek Yerler Listesi: Andros Gezi Rehberi
- Korint Gezilecek Yerler Listesi: Mora’ya Giriş
Yunanistan’a arabayla giderken bu işlemle uğraşmak istemiyorsanız ehliyetinizi yenileyip bu adımı atlayabilirsiniz.
Yeşil Kart-Sigorta işleminde olduğu gibi bunu da İstanbul’daki Turing ofisinden veya İpsala ve Kapıkule sınır kapılarındaki Turing kulübelerinden yaptırabilirsiniz.
Yunanistan’a Arabayla Gitmek İçin Gerekli Evraklar / Yurt Dışı Çıkış Pulu
Yunanistan’a Arabayla Gitmek İçin Gerekli Evraklar listesinde yakından bildiğiniz bir pul da var. Karayoluyla Yunanistan’a giderken de tıpkı uçakla giderken olduğu gibi yurt dışı harç pulu almak zorundasınız. Bu pulu seyahate çıkmadan pasaportunuzu gösterip herhangi bir banka şubesinden alabilirsiniz. Önceden almadıysanız İpsala ve Kapıkule sınır kapılarındaki “Mülki İdare Amirliği” binasında kolay bir şekilde alabilirsiniz.
Yunanistan’a arabayla geçmek için hazırladığınız tüm evraklar ve pasaportunuzla birlikte sınır kapısından Yunanistan’a geçmek için önünüzde hiçbir engel kalmıyor.
- İpsala sınır kapısında süreç ise şöyle işliyor;
- İlk noktada pasaport kontrolü
- İkinci büroda aracın belgeleri ve onay verilmesi
- Gümrüksüz bölge: Duty Free
- Yunanistan – Türkiye sınırını ayıran köprüden geçiş
- Yunanistan tarafında pasaport ve evrak kontrolü