Yunanistan’ın Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu ile bir türlü uzlaşamaması ülkenin Euro’yu terk etmesi senaryosunun giderek kuvvetlendiriyor. Peki bu senaryo gerçeğe dönüşürse Türkiye turizmine etkisi ne olur?
Euro Bölgesi maliye bakanları Lüksemburg’da Yunanistan’ın durumunu görüşmek üzere toplanıyor. Ülke ay sonuna kadar Avrupa ve IMF’den acilen ihtiyaç duyduğu kaynağı alamaz ve iflas ederse, içerde ödemelerini yapabilmek için Euro’dan çıkmak zorunda kalacak.
Peki bu senaryo gerçeğe dönüşürse Türkiye turizmine etkisi ne olur?
Yunanistan ve Türkiye geleneksel olarak deniz, kum, güneş turizminde iki rakip ülke olarak kabul ediliyor. 2014 yılında Türkiye’yi 41 milyon turist ziyaret etmiş ve toplam turizm geliri de 29 milyar euro olmuştu. Yunanistan ise geçen yıl 21 milyon turist çekerek 13,2 milyar euro gelir yaratmıştı.
Turist başına harcamada da Türkiye geçen yıl bir adım öndeydi. Türkiye’ye gelen turistlerin kişi başına düşen harcaması 707 euro seviyesindeyken, Yunanistan’a gelen turistlerde kişi başına düşen harcama 633 euro olarak gerçekleşti.
Ancak Yunanistan krizinin de etkisiyle 2014’te Euro’da yaşanan değer kaybı, ülkenin turizmdeki rekabet gücünü artırmış ve ülkeye gelen turist sayısı yüzde 23 artış göstermişti. Türkiye’deki artış oranı ise 2014’te yüzde 6’da kaldı.
Almanya’nın en büyük bankası olan Deutsche Bank başekonomisti Thomas Mayer, Yunanistan’ın Euro’dan çıkması durumunda turizmdeki fiyat avantajının daha da artacağını öngörüyor.
Mayer, yatırımcılarla paylaştığı piyasa notunda “Şu anda Yunanistan’daki birçok tatil beldesi Euro’nun yarattığı fiyat dezavantajı nedeniyle Türkiye’deki ucuz fiyatlarla baş edemiyor. Grexit senaryosunun gerçekleşmesi Yunan turizmini destekleyecektir” diyor.
Böyle bir durumda Türkiye’nin turizmde Yunanistan’a pazar payı kaptırabileceği de ifade ediliyor (Enis Şenerdem/ BBC Türkçe).