Yunanistan’ı ziyaret etmek veya transit geçmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının anlaşma uyarınca Schengen vizesi alması gerekiyor.
Yunanistan vizesi hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahiplerini kapsamazken Yunanistan, sınırları içindeki hava alanlarında uçak değiştirecek, yani transit geçiş yapacak umuma mahsus pasaport sahibi Türkiye vatandaşlarından dahi vize istemekte.
Ülkedeki bir kazada yakınlarına ulaşmak isteyenler ve benzeri olağan dışı haller haricinde Yunanistan sınır kapılarında vize sistemi de uygulamıyor. Yunanistan vize başvurusunu ilk kez yapacak olanların en az bir yıl geçerli pasaportu olması gerekirken sonraki başvurularda ise vatandaşların en az 6 ay geçerliliği olan bir pasaporta ihtiyacı bulunuyor.
Hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahiplerinin yanı sıra Schengen sistemine dahil Avrupa Birliği ülkelerinde ikamet eden oturma ve çalışma izni olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da vizeden muaf tutuluyor. Söz konusu kişiler Yunanistan’da 3 ay kalabilme hakkına da sahip.
Yunanistan Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Yunanistan’a seyahat etmek için vize uygulamasına tabi olan vatandaşların seyahat süresine ve amacına bağlı olarak kısa süreli Schengen vizesi veya 90 günden daha uzun süreli kalışlar için “uzun süreli ulusal vizesi” için başvuru yapmaları gerekiyor.
Yunanistan vizesi için Turnacı Sokak No 22, Beyoğlu İstanbul’daki Yunan Konsolosluğundan randevu alarak kişisel başvuru yapılabildiği gibi Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu tarafından yetki verilen Kosmos Vize ve VFS Global firmaları aracılığıyla da başvuru yapılabiliyor.
Yunanistan Schengen Vizesi için;
Tel: +90 212 393 8290/1/2/4
Çalışma Saatleri: 09:00-16:00
Başvuru sahiplerinin parmak izlerinin önceki 59 ay içinde kaydedilmiş olması şartıyla Yunanistan vizesi başvuruları akredite seyahat acenteleri tarafından da yapılabilir.
Yunanistan Schengen Vizesi Şartları
Türk vatandaşlarının Yunanistan vizesi başvurusunu seyahatten en az 15, en çok 3 ay öncesinden yapması gerekiyor. Yunanistan vize başvurusu sonucu, başvuru süresinden sonra genellikle 15 takvim günü içerisinde başvuru sahibine iletiliyor. Bu süre istisnai durumlarda konsolosluk tarafından 60 güne kadar uzatılabiliyor.
Yunanistan vizesi alabilmek için gerekli olan evrakların başında doldurulmuş ve imzalanmış vize başvuru formu geliyor. Yunanistan vizesi başvuru formunu Türkçe, İngilizce veya Yunanca doldurabilirsiniz.
Yunanistan devleti vize başvurusunda bulunanların pasaportunda en az 2 boş sayfa istemekte ve önceki 10 yıl içinde verilmiş olmasını şart koşmakta. Pasaport, Schengen alanından çıkmayı planladığınız tarihten sonra en az üç ay boyunca geçerli olmayı veya çoklu seyahat durumunda son kalacağınız yerden sonraki planladığınız çıkış tarihine kadar olmalıdır.
ICAO standartlarına, yani daha çok bilinen ismiyle biyometrik bir fotoğraf başvuru sırasında teslim edilmeli. Yunanistan vizesi başvurusunda müracaat sahibinin son 59 ay içinde VIS’te kayda alınmış parmak izi yoksa konsolosluk tarafından parmak izi alınır.
Yunanistan Vize Ücreti
0-12 yaş arası başvuranların yanı sıra aşağıdaki özelliklere sahip kişilerde vize ücreti alınmıyor;
Avrupa Birliği üyesi bir devletin vatandaşı ile evli olan Türk Vatandaşları ve 21 yaşını doldurmamış çocukları.
Okulöncesi ve zorunlu eğitim öğrencileri, üniversite öğrencileri ve araştırma veya eğitim öğretim amaçlı ziyaretlerden sorumlu eşlik eden öğretmenler.
Bilimsel araştırma yürütme amacıyla seyahat eden üçüncü ülkelerden araştırmacılar.
Kar amacı gütmeyen kuruluşlarca düzenlenen seminerlere, konferanslara, sportif, kültürel veya eğitici etkinliklere katılıp, kar amacı gütmeyen kuruluşların 25 yaşında veya 25 yaşından küçük olan temsilcileri.
Kırmızı ve Gri Pasaport Sahipleri için Yunanistan Vizesi
Genel Vize Ücreti, Yukarıdaki koşulları taşımayan vatandaşların ödeyeceği vize ücreti ise 60 Euro. Kosmos, VFS Global gibi aracı firmalar bu ücretin üzerine 20 Euro hizmet bedeli eklemektedir.
Yunanistan Vizesi İçin Destekleyici Belgeler
Yunanistan vize başvuru formunun haricinde çoğu zaman vize alımını kolaylaştıran belgeler de bulunuyor.
Gidiş dönüş ulaşım bilet ve konaklama, otel rezervasyonları (Satın alınmış biletler daha faydalı), son üç aylık hesap hareketlerini gösteren banka dökümü, düzenli gelir gösterici belgeler (Mesela son üç aylık maaş bordrosu), başvuru sahibi çalışan ise işveren mektubu, izin onayı, SGK hizmet dökümü, başvuru sahibi çiftçiyse bağlı olduğu ziraat odası tarafından alınabilecek çiftçi belgesi, şirket sahibi ise şirketin ticaret odasındaki kaydı ve ticaret sicil gazetesinin kopyası ve vergi levhası, emekli ise maaş gösteren banka hesap özeti, müracaat sahibi öğrenciyse öğrenci belgesi vize başvurusunu destekleyici evraklar arasında.
Başvuru sahibinin 18 yaşın altında olması durumunda ise ebeveyninden noter tasdikli muvafakatname (seyahat eden ebeveyn evli değil ise veya ebeveynlik yetkisi sadece kendisindeyse bu koşul geçerli değildir) de destekleyici evrak olarak sunulabilir.
Yunanistan Vizesi İçin İstenen Diğer Ek Belgeler
Aile veya arkadaş ziyareti amaçlı Schengen vizesi başvuruları için gerekli belgeler:
- Seyahat/konaklama rezervasyonları ya da öngörülen ulaşım aracı/konaklamalara ilişkin kanıtlayıcı belgeler
- Ulusal mevzuata uygun davetiye ve/veya teminat (Dikkat: Üye Devlet Büyükelçilik ve Konsolosluklarının web sitelerinde daha ayrıntılı bilgi ve indirilebilecek nitelikteki formlara ilişkin linkler yer almaktadır)
Ticari ziyaret amaçlı Schengen vizesi başvuruları için gerekli belgeler:
- Seyahat/konaklama rezervasyonları ya da öngörülen ulaşım aracı/konaklamalara ilişkin kanıtlayıcı belgeler
- Ulusal mevzuata uygun davetiye ve/veya teminat (Dikkat: Üye Devlet Büyükelçilik ve Konsolosluklarının web sitelerinde daha ayrıntılı bilgi ve indirilebilecek nitelikteki formlara ilişkin linkler yer almaktadır)
Tır ile Schengen bölgesine girmek ve/veya Shengen bölgesinden geçmek amacıyla yapılan schengen vizesi başvuruları için gerekli belgeler:
- Şirket teminat yazısı ve şirketin üyesi olması halinde UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği) tarafından verilen teminat yazısı
- Şirket sürücülerinin listesi
- Sürücünün SGK (sosyal güvenlik) ise giriş bildirgesi, SGK “hizmet dökümü” ve sürücü için yapılan önceki SGK ödemeleri listesi
- Şirketin Ticaret Odası kaydı
- C2 belgesi (ihracat izni)
- Sürücünün ulusal veya uluslararası sürücü belgesi
- AB’deki şirketten davet mektubu ya da iş ortaklığı belgesi
Kültürel, sportif veya konferans etkinliklerine katılım amaçlı Schengen vizesi başvuruları için gerekli belgeler:
- Kültürel etkinlik veya konferanslara katılım amacıyla: Etkinliği düzenleyen firma tarafından gönderilen davetiye veya kültürel hizmet sağlayıcısı ile imzalanan sözleşme veya yaratıcı bir eser için gönderilen davetiye.
- Spor etkinlikleri amacıyla: spor kulübü/spor federasyonu tarafından gönderilen ve spor etkinliğine katılımı teyit eden davetiye veya akreditasyon belgesi, gönderen spor kulübü veya spor federasyondan alınmış sporcu lisansı.
Öğrenim veya AB’nin eğitim, öğrenim veya araştırma programlarına katılma amaçlı Schengen vizesi başvuruları için gerekli belgeler:
- Öğrenim amacıyla: Ulusal mevzuata uygun davetiye ve/veya teminat (Dikkat: Üye Devlet Büyükelçilik ve Konsolosluklarının web sitelerinde daha ayrıntılı bilgi ve indirilebilir nitelikte formlara ilişkin linkler yer almaktadır)
- AB’nin eğitim, öğrenim veya araştırma programlarına katılım amacıyla: Üniversite veya araştırma merkezi tarafından gönderilen davet mektubunun aslı. Vize başvurusu yapanın, bir Avrupa Birliği Programı kapsamında desteklendiğini gösterir, Türkiye Ulusal Ajansı (AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi) veya TÜBITAK tarafından verilmiş mektup.
Yunanistan Schengen Vizesi için: Seyahat Sigortası
Vize başvurusu yapanların hastaneye yatırılma, acil tıbbi bakım, ölüm durumunda ülkeye geri götürülmesi gibi durumlar halinde masrafların karşılanması için minimum 30 bin Euro poliçeli, tüm Schengen bölgesinde geçerli bir seyahat sigortası yapması zorunlu.
Yunan Adaları için “Pilot Vize” Uygulaması
Yaşanan ekonomik krizin ardından turist sayısını artırmak isteyen Yunanistan’ın 2012 yılında başlattığı vize kolaylıklarını bu yaz da sürdürmesi bekleniyor.
2012’de başlayan Yunan Adaları pilot vize uygulaması ile Mayıs başından Eylül ayı sonuna kadar Rodos, İstanköy (Kos), Meis (Kastellorizo), Sakız (Chios), Sisam (Samos), Sömbeki (Symi) ve Midilli (Lesvos) (Midilli Merkez ve Molivos limanları) adaları pilot vize ile ziyaret edilebiliyor.
Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahibi Türk vatandaşları ile Schengen kapsamındaki ülkelerin vatandaşları ise söz konusu vize uygulamasından da muaf tutuluyor.
Pilot Vize ile Yunan Adalarına Ulaşım
Umuma Mahsus Pasaport sahibi Türk vatandaşları Kaş, Bodrum, Ayvalık, Dikili, Foça, Marmaris, Fethiye, Kuşadası ve Çeşme gibi tatil yörelerindeki çeşitli seyahat acentelerine, seyahatlerinden en az 3-4 gün önce başvurmak zorunda.
Yunan Adaları Vize Şartları ve Gerekli Evraklar
Pilot vize uygulamasında normal Yunanistan vizesinin aksine 6 değil, en az 3 ay geçerli pasaport olması yeterlidir.
Yunan Adaları vizesi için gerekli olan evraklar ise şöyle: Pasaportun fotoğraflı sayfasının 1 adet renkli fotokopisi, arka fonu beyaz ve yeni çekilmiş olması şartı ile 2 adet biyometrik fotoğraf, elektronik ortamda doldurulan Yunan Adaları vize başvuru formu, kalınacak otel için düzenlenmiş rezervasyon belgesi, başvuru yapılan seyahat acentesi tarafından alınabilecek gidiş dönüş feribot bileti, 35 Euro vize harcı ve acente hizmet harcının ödenmesi…
Başvuru yapılan acenteler yolcu tarafından verilen belgeleri yolcunun varış tarihinden en az 24 saat önce Yunan makamlarına göndererek onay alıyor. Rodos, İstanköy, Meis, Sömbeki, Sakız, Sisam, Midilli gibi Yunan Adaları’na seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının onayın verilip verilmediğini mutlaka kontrol etmesi de gerekmektedir.
Gidilen Yunan adasında ise ülkenin sınır güvenlik görevlileri pasaport ile birlikte Schengen Vize başvuru formunun aslını, kalış süresini ve ziyaret amacını gösteren belgeleri kontrol ediyor. Giriş koşullarının sağlanması durumunda sınır görevlileri tek kullanımlı, en fazla 7 gün ikamet süreli Yunanistan vizesini yolculara vermektedir.
Önemli not: KKTC
Yunanistan, KKTC doğumlular ile pasaportunda KKTC giriş çıkış damgası olan Türk vatandaşlarının ülkeye girişine izin vermiyor. Yunan makamları, Yunanistan doğumlu vatandaşların da pasaportlarında, doğum yerlerinin Türkçe ve İngilizce isimlerinin yanında “GR” ibaresinin de yer almasını talep etmektedir.